НОВИНИ

Преговорите между САЩ и Русия: Въпросите между двете страни ще се решават на следващ етап

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:26, 10.01.2022 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Повече от седем часа - толкова продължи срещата САЩ-Русия, което се проведе в Женева. Делегациите бяха на ниво заместник-външни министри, като руската се водеше от Сергей Рябков, а американската от Уенди Шърман.

Двете страни обявиха диалога за "необикновен", за дълъг, без избягване на неудобните въпроси и много делови. А изводът от него е, че сложните въпроси между Вашингтон и Москва ще се решават на следващ етап.

Срещата в Женева даде началото на наситена откъм дипломатически совалки седмица, която ще има съществено значение за сигурността в Европа. Оставаме с впечатлението, че американската страна много внимателно е анализирала предложенията ни и гледа на тях сериозно, каза заместник външният министър на Русия Сергей Рябков.

"Приключихме деня, посветен на дискусии, с констатацията и бих казал, с общото заключение, че следващите стъпки и перспективата на работата, която предстои, ще зависят от резултатите на разговорите и срещите, които предстоят в близките дни", каза той.

По думите му обаче Москва няма да отстъпи от исканията си за правни гаранции за сигурност, които страната заяви през декември миналата година, като част от тях са включително забрана за по-нататъшно разширяване на НАТО и прекратяване на дейността на Алианса в страните от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към него след 1997 г.

Една от задачите на Вашингтон беше да се увери, че струпването на руски военни по границата с Украйна не означава подготовка за бъдеща "интервенция". Вашингтон обаче не е получил никакви обещания по тази тема, каза заместник генералният секретар на САЩ Уенди Шърман след разговора си с Рябков.

"Опитвам се да уважавам факта, че другата страна има собствени интереси, а те могат да се различни от нашите. Опитвам се да разбера мотивите им. Мисля, че най- голямо значение имат резултатите - реципрочни ли са, увеличават ли сигурността на САЩ - нещо, което ми е вменено от държавния секретар и президента, като лидер на делегацията", каза тя.

Разговорите на Русия с НАТО са планирани за сряда в Брюксел. А в четвъртък във Виена са насрочени и преговори в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕСП: Подкрепата на ЕС за върховенството на закона в Западните Балкани е оказала слабо въздействие
ЕСП: Подкрепата на ЕС за върховенството на закона в Западните Балкани е оказала слабо въздействие
Отношенията между България и Република Северна Македония през последните 30 години
Отношенията между България и Република Северна Македония през последните 30 години