НОВИНИ

Реакциите след съдебната победа на Джокович в Австралия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:14, 10.01.2022
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Тенис звездата Новак Джокович спечели съдебната битка срещу отмяната на австралийската му виза и според членове на семейството вече е на корта. Съдия в Мелбърн нареди номер едно в световния тенис да бъде освободен незабавно от центъра за задържане, където попадна заради липса на ваксина срещу COVID-19.

Австралийското правителство обаче все още може да депортира Джокович. Министърът по имиграцията решава дали да използва личните си правомощия за повторна отмяна на визата.

"Свобода за Новак", скандираха привърженици на тенисиста, който от миналата седмица е в Австралия в опит да спечели своя рекорден 21-и турнир от Големия шлем. Възторжено множество щурмува черен автомобил, който напусна адвокатската кантора, защитавала тенисиста. Той прекара деня в сградата. Така и не стана ясно дали Джокович е в автомобила. Първата му реакция беше в Туитър.

"Щастлив и благодарен съм, че съдиите отмениха решението за анулиране на визата ми. Въпреки всичко, което се случи, искам да остана и да се опитам да участвам в Аустрелиън оупън. Оставам посветен на тази мисъл. Дойдох тук, за да играя в един от най-важните турнири пред едни от най-невероятните фенове", написа сърбинът.

Новак Джокович е свободен

Съдията постанови, че Джокович не е имал достатъчно време да обсъди с организаторите на турнира и с адвокатите си решението за отмяна на визата му, издадена по изключение заради преболедуван ковид. Присъдата не засяга пряко дали изключението е валидно, нещо което правителството оспорва.

"Накрая прерасна в нещо като цирк, като много други истории. Независимо дали съм съгласен с Джокович по някои въпроси, правосъдието се произнесе, че има право да участва в Откритото първенство на Австралия", заяви тенисистът Рафаел Надал.

Мелбърн преживя най-дългия локдаун в света. В Австралия има над един милион заразени, 90 на сто от населението е имунизирано.

"Смехотворно е, че никой няма да протестира за нещо друго, освен за тенисист. Никой не се интересува толкова за нещо друго, колкото за тенисист. Това е такава глупост!", смята Раян Оуен - жител на Мелбърн.

Министърът на имиграцията няма да отмени визата на Джокович, засега

Белград изрази тревога от оставащия риск за депортация и отбеляза, че казусът би следвало да приключи със съдебното решение.

"Оказа се политика. Отначало бях бясна, защото той не е ваксиниран и е допуснал подобно нещо. Накрая обаче всичко се оказа политически проблем", споделя Ваня - жителка на Белград.

"Срамота! Вероятно ги е яд, че Джокович ще спечели за 10-и път. Някакъв сърбин, от малка Сърбия идва за да спечели Откритото първенство на Австралия. Всичко е заради това!", каза Драган - жител на Белград.

Тенисистите обикновено пристигат две седмици преди началото на турнира в Австралия за да се аклиматизират към местната жега и влага. Сега, ако бъде допуснат, Джокович може да разчита на една седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отношенията между България и Република Северна Македония през последните 30 години
Отношенията между България и Република Северна Македония през последните 30 години
КСНС за отношенията ни с Р Северна Македония продължава над 5 часа
КСНС за отношенията ни с Р Северна Македония продължава над 5 часа