НОВИНИ

От днес Афганистан е Ислямско емирство

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:30, 08.09.2021
7948
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

САЩ изразиха "загриженост" заради състава на новото правителство на Афганистан. Част от министрите са в "черния списък" на Вашингтон за издирвани лица заради атаки срещу американски цели. В страната продължават протестите срещу Пакистан.

От днес Афганистан е Ислямско емирство. Талибаните го възстановиха 20 години след падането на първото. Те не изпълниха ангажимента си към Съединените щати и във временния кабинет включиха твърдолинейни ислямисти.

Ядрото на правителството е съставено от членове на групировката Хагани. Лидерът й Сираджудин Хагани става вътрешен министър. За информация, която би довела до задържането му, Вашингтон дава 5 милиона долара.

Групировката Хагани е създадена още през 80-те години. Организирала е много атентати. Води асиметрична въоръжена борба, благодарение на което остава непобедена. Освен с талибаните Хагани поддържа много добри връзки с Ал Кайда.

Базите на групировката са разположени край границата с Пакистан.

Според ЦРУ Хагани е създадена и подкрепяна от Исламабад. Недоволството срещу Пакистан в Афганистан се разраства. Много афганистанци упрекват съседната страна за смяната на управлението в Кабул.

През почивните дни на посещение в Кабул беше шефът на пакистанското разузнаване. Според официалното съобщение, той се е срещнал с посланика на Пакистан в афганистанската столица. Твърди се, обаче, че е имал разговори с талибаните.

През изминалите години западните страни често критикуваха Исламабад, че укрива ислямисти. Пакистан беше една от трите държави, които признаха предишното управление на талибаните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международният фестивал „Дни на камерната музика“ започва в Габрово
Международният фестивал „Дни на камерната музика“ започва в Габрово
ФИФА разкрива повече детайли за Мондиал на две години в четвъртък
ФИФА разкрива повече детайли за Мондиал на две години в четвъртък