НОВИНИ

От нашите пратеници в Турция: Напрежение около декларациите за гласуване

Александър Марков
от Александър Марков
18:22, 11.07.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

С напрежение около декларациите за гласуване премина изборният ден в Турция. Активността доближава тази през април, но при три пъти по-голям брой избирателни секции.

Към 16.00 ч. в Област Истанбул активността е 5400 души - толкова са успели да гласуват. Напрежението сутринта беше предизвикано от представител на политическа партия, който настояваше декларациите да се попълват вътре в помещението. Наложи се намеса на полицията, а последната дума имаше ЦИК, която се произнесе с решение по случая.

Да се попълват в изборното помещение или извън него, самостоятелно или с чужда помощ - въпросът отново предизвика скандал в Турция. Представител на политическа сила настояваше декларациите да бъдат попълвани в секционната комисия, а местните гласуващи - че имат право да го правят отвън.

Виж сега, не третира начина на подаване на попълването ѝ, което означава, че декларацията може да се попълни предварително, каза Ефраим Камеброглу, председател на Дружеството на балканските изселници.

Проблемът е, че в Турция декларациите масово се попълват, а на някои места попълват и от трети лица, каза Константин Баджийски, представител на политическа сила.

След намесата на полицията на три пъти напрежението утихна. Някои председатели на СИК-ове не бяха съгласни с решението на ЦИК декларациите да се попълват и подписват и извън изборните помещения.

Машините затрудниха по-възрастните избиратели, които получаваха помощ от председателите на секционни комисии. В съседния квартал "Гюнешли" в секцията няма машина. Там се гласува само с бюлетини.

За изборите в Турция изселническите организации подготвиха брошури на турски език в помощ на хората как да са гласуват с машини.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Казус: В чужбина няма пречка да се гласува повече от един път
Казус: В чужбина няма пречка да се гласува повече от един път
Как гласуват българите в Северен Лондон
Как гласуват българите в Северен Лондон