НОВИНИ

Патрирах Неофит се чувства все по-добре, казаха митрополитите от Светия синод

Литургия и молебен за здравето на Негово светейшество отслужиха в катедралния храм "Св. Александър Невски"

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:00, 21.01.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

"Патриарх Неофит се чувства все по-добре" - това казаха митрополитите от Светия синод след като отслужиха литургия и молебен за здравето на патриарха в катедралния храм "Св. Александър Невски". Днес е неговият имен ден. Православната църква почита паметта на свети преподобни Максим Изповедник и свети мъченик Неофит. В катедралата днес дойдоха и много епископи, свещеници, миряни.

Тържествената литургия за празника и молебенът за здравето на патриарха бяха отслужени от Великотърновския митрополит Григорий в съслужение с още осем митрополити от Светия синод. В словото си митрополит Григорий припомни, че десетилетия наред на днешният ден празнува българският патриарх, защото и патриарх Максим имаше днес имен ден. За патриарх Неофит каза, че преминава през изпитанието на болестта с висок дух.

"В това изпитание всички ние, клир и миряни, сме призвани да бъдем заедно с нашия патриарх", каза Великотърновският митрополит Григорий.

- Да е жив и здрав патриарха и на многая лета, владико!

Повече от два месеца патриарх Неофит е на лечение във Военномедицинска академия след белодробно заболяване.

"Негово светейшество се подобрява, все по-добре се чувства, отправя молитвите си за божие благословение на българския народ. А и ние всички искрено се молим Бог да го вдигне от болничния одър и отново той да застане на кормилото на светата българска православна църква", каза Пловдивският митрополит Николай.

"Стабилно е състоянието на светейшия, все още е в болница, но се молим за неговото здраве", каза Старозагорският митрополит Киприан.

снимки: БГНЕС

Утре ще има заседание на Светия Синод. Не е ясно обаче дали на него ще се утвърди листата на достоизбираемите епископи, от които после ще се избере нов Сливенски митрополит. Чака се писмо от временноуправляващия епархията митрополит Йоан.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивчани използваха слънчевата неделя за разходка в Родопите (СНИМКИ)
Пловдивчани използваха слънчевата неделя за разходка в Родопите (СНИМКИ)
Жулия Симон постигна втори успех за сезона в Световната купа по биатлон
Жулия Симон постигна втори успех за сезона в Световната купа по биатлон