НОВИНИ

Повишен интерес към гласуването на нашите сънародници в чужбина

bnt avatar logo
от БНТ
17:05, 04.04.2021
Чете се за: 06:30 мин.
По света
Слушай новината

Километрични са опашките и пред четирите секции в Берлин, но заради неспазването на дистанция се е стигнало и до намесата на полицията. Хората от комисиите призовават гражданите към повече самосъзнание и отговорност, за да може изборният ден да протече нормално.

"Изборният ден в този град протича изключително активно от сутринта. Има огромни опашки пред посолството - обикаля цялата сграда. Казаха ми, че на хората се налага да чакат около два часа, за да могат да упражнят правото си на глас, което означава, че най-вероятно може да останат хора, които няма да успеят да гласуват. Ако има още хора, изборният ден ще бъде удължен с още един час - до 9 часа. Аз дойдох в 11 часа и промяна в броя на хората няма", споделя Радина Ралчева, жител на Берлин.

"При нас изборният ден започна навреме. До 11.30 ч. са гласували 300 избиратели. Предстои да видим как ще свърши изборният ден, защото мерките, които трябва да спазваме, са наистина драконовски", каза Катя Костова, председател на изборна комисия в Берлин.

В Мюнхен се гласува в три секции, но там са изправени пред друг казус, разказан от доброволеца Мирослав Тодоров.

"Това, което виждаме в изборния ден в Мюнхен, е това, което очаквахме, че ще се случи - много желаещи да го направят, без да имат възможност да комуникират и да общуват правилно с членовете на комисиите тук. Виждаме липса на организация относно това кой къде може да гласува в дадените секции. Никой от комисиите не се появява да дава каквито и да било обяснения. Разчитаме на доброволци, които да организират поне спазването на дистанцията, както и подписването на декларациите. За да има три секции в град Мюнхен, направихме всичко възможно да намерим това трето помещение, за да дадем възможност на българите да гласуват. Това, което се случи обаче, е, че членовете на избирателните комисии бяха подменени с партийни на парламентарните партии. И в момента в тези комисии няма нито един доброволец от местната българска общност. Всичките са назначения на политически партии, което не е непременно лошо или незаконно, но допринася за това в изборния ден да има някаква форма на безредие и липса на дисциплина, защото тези хора не са комуникативни", разказа
Мирослав Тодоров, доброволец.

Очакванията са в Мюнхен днес да гласуват повече от 2500 души, с което може да бъде поставен нов рекорд в мюнхенската изборна статистика. Всичко е в ръцете на хората - дали ще се откажат, или ще останат упорити, уточни Мирослав Тодоров.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

За първи път след Брекзит, в условия на строги ограничителни мерки гласуването на българите във Великобритания започна точно в 7.00 часа по Гринуич. За лондонските секции Баркинг 1 и 2 вотът стартира с дълги опашки от гласоподаватели.

След напускането на Европейския съюз изборните секции във Великобритания са 35, 13 от които в столицата Лондон, 18 на територията на Англия, две в Шотландия и по една в Уелс и Северна Ирландия.

Във Великобритания предварително са подадени около 16 000 заявления за гласуване, но се очаква много повече хора да се стекат към избирателните секции, които са отворени до 22.00 часа българско време.

кадри: М. Везенкова, член на изборна секция Баркинг, Лондон

БЕЛГИЯ

В Белгия отвориха всички 11 избирателни секции. В някои от секции имаше проблеми с неявили се членове. В белгийския град Гент тази сутрин не се яви председателят на една от секционните комисии. Комисията беше поета от зам.-председателя, който очаква одобрение от ЦИК.

В посолството в Брюксел една от двете секции също започна работа с кворум, но в непълен състав. В последния момент в събота от ЦИК беше одобрен нов председател на секцията в Льовен, след като посоченият от партиите не се яви за вземе изборните документи. Двама от членовете на секцията в Льовен бяха одобрени тази нощ от ЦИК.

Навсякъде в Белгия избирателната активност е висока, като най-голяма опашка около обед имаше пред постоянното представителство на България в ЕС в Брюксел.

ЧИКАГО

Избирателните секции на територията на Чикаго и предградията са пет. Комисиите се състоят от петима души, които са доброволци. Цялото помещение на културен център “Магура” с две зали и два офиса е предоставено за ползване в изборния ден, който е от 7.00 до 20.00 часа. Самата подготовката, инструкциите и запечатването бяха направени вчера. Българската общност в Чикаго е не само най-голямата в САЩ, но и най-активната.

Предварително да упражнят правото си на глас са регистрирани около 200 наши сънародници, но очакванията са за много повече. Те ще попълнят заявленията си в деня на изборите. Взети са всички предпазни мерки и ограничения в условията на пандемия - задължителни маски, спазване на разстояние, дезинфектанти и отделен вход и изход за избирателите. В залата е осигурен и озонатор за пречистване на въздуха.

Информацията и кадрите са на Надя Желязкова, съосновател на културен център "Магура" в Чикаго.

Текст: Биляна Бонева, Ива Стойкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Висока активност на вота в сливенския квартал „Надежда“
Висока активност на вота в сливенския квартал „Надежда“
16,23% избирателна активност в Кюстендил към 16.00 ч.
16,23% избирателна активност в Кюстендил към 16.00 ч.