НОВИНИ

Предупреждение от първа степен за валежи е в сила за 10 области

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 09.01.2022
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

През следващите 48 часа, под влияние на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон, ще се създаде сериозна валежна обстановка.

През нощта валежи предимно от дъжд ще има в Западна България. Ще продължи да вали и утре през деня, като до вечерта валежите ще обхванат и източните райони.

Предупреждение от първа степен за значителни количества е в сила в 10 области. Очакванията са за сумарни валежи в Западна и Централна България до около 30 - 40 литра на кв. метра, като с понижението на температурите в западната половина от Дунавската равнина, Предбалкана и по високите полета дъждът ще премине в сняг и ще започне да се образува снежна покривка.

Валежите ще продължат и през нощта срещу вторник, като в повечето райони ще са от сняг. Максималните температури ще са между 3° и 8°.

Границата между дъжд и сняг в планините ще е на около 1200м надморска височина. Ще духа умерен, по високите и открити части – силен югоизточен вятър.

И към времето в Европа – на много места ще продължи да вали – и дъжд, и сняг. Облачно, мъгливо и студено ще е в Северна Европа и Прибалтика. По Средиземноморието валежите ще са значителни.

Съществени количества ще има и в западните и южните райони на Балканите, В северозападната половина от полуострова ще превалява сняг, а в останалите райони - дъжд.

У нас във вторник застудяването ще продължи и в по-голямата част от страната ще вали сняг, но валежите ще отслабват и в сряда само на отделни места слабо ще превалява. Температурите ще се понижат още. Не само сутрешните, но и дневните в много райони ще са отрицателни.

През следващите дни ще бъде слънчево. В четвъртък сутринта ще е много студено, но през деня ще започне затопляне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фирми от железопътния товарен превоз напът да фалират
Фирми от железопътния товарен превоз напът да фалират
Спор между разведени родители за децата им вдигна на крак социалните в Благоевград
Спор между разведени родители за децата им вдигна на крак социалните в Благоевград