НОВИНИ

Президентът на Афганистан търси политическо решение на конфликта

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:04, 14.08.2021
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Талибаните все повече се приближават към Кабул. Афганистанският президент Ашраф Гани направи телевизионно обръщение, в което съобщи, че се водят консултации за спешно намиране на политическо решение за спиране на въоръжените действия. В Кабул пристигнаха първите американски военни, които ще съдействат за евакуацията на гражданите на САЩ.

Първо публично изявление на афганистанския президент след дни, белязани от бързо настъпление на талибаните. Ашраф Гани увери, че се полагат политически усилия за спиране на войната, но върховен приоритет е отново да се мобилизират въоръжените сили и службите за сигурност.

"Започнахме широки консултации в правителството, със старейшини, политически лидери, представители на отделни групи в Афганистан и международни партньори. Консултациите бързо напредват и скоро ще споделим резултата от тях".

Ашраф Гани заяви, че няма да допусне да има повече невинни жертви, а постигнатото през последните 20 години да бъде унищожено.

Предварително записаното телевизионно обръщение на президента беше излъчено след съобщението, че талибаните са на 80 километра южно от Кабул. Под контрола им падна близката до столицата провинция Логар, а тази сутрин е имало настъпление от няколко посоки и към един от големите северни градове Мазар-и-Шариф.

Талибаните владеят втория и третия по големина град в Афганистан - Кандахар и Херат, и междувременно съобщиха, че са променили името на канадахарското радио на "Гласът на шериата".

В Кабул пристигнаха първите от общо 3000 американски морски пехотинци, които имат задача да осигурят безопасното изтегляне на дипломатическите служители и цивилни. Издадено е нареждане преди евакуацията да бъдат унищожени важни документи и електронни устройства в посолството на САЩ.

Към Кабул се отправиха 600 британски военни като част от операция за изтегляне на британските граждани от Афганистан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори трус разлюля Хаити
Втори трус разлюля Хаити
Пети уикенд на протести срещу мерките във Франция
Пети уикенд на протести срещу мерките във Франция