НОВИНИ

Президентът Радев: Чистата и свята република е далеч, но братството нерядко се проявява

радев възпоменателната церемония левски чистата свята република далеч братството нерядко появява
bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 19.02.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Ние вървим - падаме, ставаме, търсим посоката, но не бива да губим кураж. Чистата и свята република е далеч, но братството нерядко се проявява. Това заяви президентът Румен Радев в речта си по време на възпоменателната церемония в София по повод 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

Възпоменателна церемония по повод 150 години от гибелта на Васил Левски

Ето цялата реч на президента:

"Скъпи съотечественици!

Точно век и половина ни делят от деня, в който Апостола на българската свобода бе обесен. За тези 150 години България преживя много - възход, терор, триумфи и крушения, но почитта на българите към Левски остана свята. А словата му надживяха и епохите.

"С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите", казва Дякона. И ние вървим - падаме, ставаме, търсим посоката, но не бива да губим кураж. Чистата и свята република е далеч, но братството нерядко се проявява.

Когато българите протегнахме ръка на пострадалите в Турция и Сирия, ние бяхме достойни за братското кредо на Апостола. Да, стихиите на днешното време са опустошителни, те нас обръщат, но ние имаме силите да ги надмогнем. Хиляди българи с честен труд и достойно поведение обръщат времето, според великите думи на Левски. Правят го смирено, ден след ден.

Само с разум и солидарност можем да преведем страната ни през пожара на войната и кризите. Да я спасим от онези, които търгуват с интересите и достойнството на страната ни. Само сплотени под трибагреника можем да съхраним България, която Дякона и възрожденците възкресиха и ни завещаха, защото, както пише Левски, всичко зависи от нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната стихия. Вярвал го е в робски години, то е вярно и днес.

Поклон пред паметта на Апостола! Да живее България!"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монако излезе на второ място във Франция засега
Монако излезе на второ място във Франция засега
Класически успех на Манчестър Юн срещу Лестър
Класически успех на Манчестър Юн срещу Лестър