НОВИНИ

Президентът Радев коментира скандала с колите на МВР и случая със сина му

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 11.02.2021
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Вътрешният министър Христо Терзийски съобщи, че всички документи по обществената поръчка, в която ОЛАФ откри нарушения, вече са предадени в прокуратурата. Президентът Румен Радев призова за всеобхватно и пълно разследване на този случай. По думите му трябва да се разгледат всички документи, а не само селективно поднесените.

Вътрешният министър Христо Терзийски разказа, че през есента на 2016 г., когато е оглавявал Националната полиция, в дирекцията му са изготвени техническите параметри на автомобилите от обществената поръчка, която ОЛАФ проверява.

"Искахме да закупим 350 автомобила от най-високия клас, които да бъдат почти еднакви с тези на колегите от гранична полиция", обясни Христо Терзийски.

По думите му в средата на февруари 2017 г. по препоръка на съветници на служебния вътрешен министър Пламен Узунов критериите са занижени, за да се купят автомобили с по-малка проходимост.

"Наказанието, което най-вероятно ще ни бъде наложено от комисията, е заради това, че са променени техническите изисквания към автомобилите, които искаме да бъдат закупени към по нисък клас", допълни Терзийски.

Преди няколко дни вътрешният министър е получил писмо от наблюдаващия прокурор по делото всички материали да бъдат изпратени в спецпрокуратурата. Вече текат и разпити на служители на министерството, които са имали отношение към целия процес.

Спецпрокуратурата разследва доклада на ОЛАФ за полицейските автомобили

Президентът поиска всеобхватно разследване на този случай, чиято обществена поръчка е проведена по време на назначеното от него служебно правителство.

Отбеляза, че ако има нарушение, то защо след това вътрешното министерство е сключили договор. И призова медиите за по-голяма активност и по други констатации на ОЛАФ и ЕК.

"Например, за крупните злоупотреби в Агенция "Митници", които облагодетелстват определени фирми и лица на висши публични длъжности, но ощетяват европейския бюджет. По разчети на комисията за периода 2015-2018 г. стойността на загубите възлизат на до 1 млрд. лева едно с лихвите, които дължим. Колкото и сега този скандал да се потиска преди изборите, след изборите най-вероятно България ще трябва да плаща, както ще плащаме и огромните заеми, които в момента харчим", заяви президентът Радев.

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров коментира, че по негово време сигнал в прокуратурата не е имало. Припомни, че нарушенията са открити от ОЛАФ и докладът е предоставен на прокуратурата.

"Ако като главен прокурор съм бил сезиран от ОЛАФ за това, за което е сезиран настоящият главен прокурор, бих направил точно като него", обясни Цацаров. Аз от една страна имам институционално доверие в това, което прави ОЛАФ. И с оглед на това разследването отново е в ръцете на прокуратурата. Така че, едното разследване на ОЛАФ, както и това на прокуратурата ще посочи кои са лицата , които те считат, че са виновни за всичко това", допълни той.

Президентството: Синът на Радев не е задържан от органи на МВР или отвеждан в РПУ

За случая със сина му президентът Радев призова медиите да установят фактите, а не да повтарят опорките на - по думите му, кафявите медии.

"Мисля, че го дължите най-вече на тези млади хора, които на прага на своето пълнолетие са пряко засегнати от манипулациите. И тъкмо сега те формират своето отношение към институциите и към медиите. От началото на моя мандат семейството ми е подложено на непрекъснати атаки. И аз нямам намерение повече да коментирам този режисиран скандал", каза президентът.

Вътрешният министър заяви, че от 4-то РПУ работят по случая и се разпитват всички участници.

"Не всичките са се явили по различни причини. Отново казвам, МВР си свърши работата по този случай и продължава, няма как да ви отговоря за лица, които са под специална защита", каза министър Терзийски.

Той съобщи още, че след приключване на работата материалите ще бъдат предадени на районната прокуратура.

Репортери: Вера Александрова,
Иво Никодимов, Тихомир Игнатов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"София ми е Занзибар" - как се забавляват младите хора във време на пандемия?
"София ми е Занзибар" - как се забавляват младите хора във време на пандемия?
30% ръст на заразени с коронавирус отчитат в Пазарджик
30% ръст на заразени с коронавирус отчитат в Пазарджик