НОВИНИ

Сачева: Поне до октомври има осигурени средства за подпомагане на бизнеса

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:52, 11.02.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева заяви, че има осигурени средства за подпомагане на бизнеса, който е пострадал заради пандемията от COVID-19, поне до октомври тази година. Прогнозите са тогава да започне и плавно възстановяване.

Днес Сачева беше на работно посещение в област Разград, където се срещна с представители на местните структури на Агенцията по заетостта и разгледа две от подпомогнатите по мярката 60 на 40 предприятия от региона.

"Когато говорим за мярката 60 на 40, която е най-масово разпространената и най-дългата стара мярка, тя достигна до почти 300 000 работни места успя да запази, като 825 млн. сме разплатили. Мярката, която се отнася конкретно до туризма и до транспорта, т.нар. мярка 80 на 20, успя да запази 30 000 работни места, почти 100 млн. сме дали за нея. Сега последната мярка за затворени бизнеси по нея имаше забавяне за изплащанията. Обемът от работа беше изключително голям. Получихме заявления от над 8500 работодатели за 46 000 работници и служители. В този случай трябваше да изплащаме на всеки един работник и служител персонално обезщетението. Това напрегна Бюрата по труда, ние имаме само 2000 служители в тях. Но вече всичко е наред, мерките започнаха да се изплащат вече ритмично и от 1 февруари на практика нямаме вече забавяния на изплащането. Достигнала е тази мярка, последната, до 42 000 души, 18 млн. са разплатени. Имаме средства още до края на месец март включително", обясни Сачева.

Репортер: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният протокол за безопасността на изборите ще бъде готов до 18 февруари
Здравният протокол за безопасността на изборите ще бъде готов до 18 февруари
Новият зам.-председател на ДПС: Д-р Доган има много по-специално място в партията
Новият зам.-председател на ДПС: Д-р Доган има много по-специално място в партията