НОВИНИ

Здравният протокол за безопасността на изборите ще бъде готов до 18 февруари

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:05, 11.02.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Това увери днес здравният министър Костадин Ангелов. Само един от членовете на Централната избирателна комисия е заявил, че не желае ваксинация.

За районните комисии има време за ваксинация, но секционните ще бъдат назначени твърде късно и буквално ще има 2 дни, за да им се постави първата доза.

На фона на отливa от желаещи да бъдат членове на секционни комисии, ЦИК решили: двойно ще се увеличат възнагражденията на районните и секционни избирателни комисии.

До момента за гласуване в чужбина са подадени близо 14 000 заявления. Най-много те са във Великобритания, Германия и Испания.

Районните избирателни комисии се назначават утре. Така за тях време да се ваксинират има.

"Срокът, знаете, в който се назначават Секционните избирателни комисии е до 3 март - ако има възможност с малко по-ранно назначаване, разбира се, районните избирателни комисии ще направят това", обясни Таня Цанева - говорител на ЦИК.

"Нашата цел е не по-късно от 5 март да извършим първата доза на ваксината, за да имаме време да поставим втора доза на ваксината в рамките на 21 дни", заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Ако ги назначат на 3 март, то ще има само два дни - до 5 март да се постави първата доза от ваксината. При над 12 000 секции членове на комисии са над 70 000 души. Ще успеят ли при много желаещи да се ваксинират?

"Това, за съжаление, не зависи от изборната администрация. Зависи от капацитета на здравните власти, така да кажем общо", заяви Димитър Димитров - говорител на ЦИК.

45 дни преди датата на вота ще има готов медицински протокол за безопасни избори.

"Очакваме бележките на ЦИК до края на тази седмица, най-късно в понеделник и окончателният вариант ще бъде представен не по-късно от 18 февруари", заяви Костадин Ангелов.

Обмисля се и как да се избегне струпването на хора в тясно помещение като класна стая в деня на изборите.

"Няма как да направим общ ред за всички размери на помещения, за всички размери на комисии. В тях може да има различен брой наблюдатели, различен брой избиратели и т.н.", заяви Димитър Димитров.

Предстои да се реши и как ще се подава заявление от карантинирани за гласуване с подвижна урна, защото не всички хора могат да го направят електронно. Не е ясно и колко подвижни избирателни кутии ще са необходими.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неймар пропуска около месец заради контузия
Неймар пропуска около месец заради контузия
Сачева: Поне до октомври има осигурени средства за подпомагане на бизнеса
Сачева: Поне до октомври има осигурени средства за подпомагане на бизнеса