НОВИНИ

Президентът Радев: ВСС е изтъкан от зависимости и не бива да избира главен прокурор

Румен Радев призова политическите сили към истински дебат за бъдещето на страната

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Надежда Карапанчева
20:11, 13.10.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев призова политическите сили към истински дебат за бъдещето на страната. Според държавния глава ВСС е изтъкан от зависимости и не бива да избира главен прокурор. Румен Радев взе участие в откриването на годишната среща на местните власти в Албена.

Не само българското общество, а и самите политически партии ще спечелят, ако поне за няколко дни загърбят темата кой е по-лош, заяви пред журналисти държавният глава.

"И отворят големия дебат, който всички ние чакаме, а именно: Как ще направят така, че ако вземат властта, България ще бъде по-сигурна, по-силна, по-успешна и по-богата", заяви Румен Радев.

Народните представители - настоящи и бъдещи, трябва да си дават ясна сметка, че навременното избиране на важни органи, като Висшия съдебен съвет, не е въпрос на желание, а тяхно конституционно задължение, коментира още Радев и добави, че настоящият ВСС не може да отговори на високите обществени очаквания.

"Обществените очаквания към новия главен прокурор да възстанови чувството за справедливост са огромни. Но настоящият ВСС след всичко, което натвори, не може да отговори на тези високи обществени очаквания, защото нееднократно демонстрира, че е подвластен на политическата конюнктура и е изтъкан от зависимости", коментира Румен Радев.

Според него самата процедура с един кандидат е изложена на риск. Аз винаги съм бил отворен за диалог, отговори държавният глава на въпрос за изявлението на премиера на Република Северна Македония Християн Мицкоски, че е готов да води преговори с българския президент.

"Но е изключително важно да правим разлика между диалог и преговори. Преговорите между България и Република Северна Македония приключиха през юли 2022 година. Ако говорим за диалог той следва да се води основно между Северна Македония и Европейската комисия", каза още Румен Радев.

Той подчерта, че диалогът трябва да е на базата на приетата преговорна рамка за Република Северна Македония за членството ѝ в Европейския съюз.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уилиам Чолов е на крачка от медал от домашното европейско първенство по бокс до 23 г.
Уилиам Чолов е на крачка от медал от домашното европейско първенство по бокс до 23 г.
Гледайте Северна Ирландия - България НА ЖИВО по БНТ 1, БНТ 3 и на bntnews.bg/sport
Гледайте Северна Ирландия - България НА ЖИВО по БНТ 1, БНТ 3 и на bntnews.bg/sport