НОВИНИ

Бягане с кауза: Хора с увреждания и трансплантирани тичаха на маратона в София

Да се предизвикаш, участваш и финишираш в софийския маратон

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:36, 13.10.2024 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Бягане с кауза. Много хора участваха в софийския маратон, за да популяризират социалнозначими инициативи, като подкрепа на трансплантациите, борбата с рака на гърдата, синдрома на Даун и множествената склероза. Сред бегачите тази година бяха много от репортерите на "По света и у нас".

След официалния старт на маратона трансплантирани и лекари бягаха символично в подкрепа на донорството. Димитър е с трансплантиран бъбрек, а в гърдите на Огнян тупти донорско сърце.

"Движението, спортът създава много дълголетие. Всички, които спортуват, движат се активно, живеят по-дълго", заяви Огнян Ганчев.

"Донорството е нещо, което удължи моя живот, за което съм безкрайно благодарен на близките на моя донор. Много е важно да мислим и за другите, много хора в момента чакат за орган. Има още много какво да се направи и хората да чуят, за да може да има повече трансплантации и донорство у нас", допълни Димитър Василев.

"Има нужда от сериозно развитие на трансплантацията в България", добави д-р Борил Петров, урогол в УМБАЛ "Лозенец".

На колела и с помощ от доброволци Петър участва в маратона за трети път.

"Тази година Пепи участва на 21 километра. Подкрепяме хора с различни възможности и ги включваме в пазара на труда. Осигуряваме достъпен спорт за тях", коментира Йоана Колева, съпредседател на фондация "Сошъл фючър".

"Бягай с множествена склероза" е каузата на Гергана Василева. Умората след маратона в Берлин и полумаратона в Лисабон, в които участва в две поредни недели, не ѝ попречиха да пробяга десет километра и на маратона в София в компанията на много от колегите ни от редакцията на "По света и у нас".

"Това е една чудесна инициатива - да си припомним всички ние колко е важно движението за нашето здраве и за пълноценния ни живот", сподели Ива Стойкова, международен редактор.

"За мен това е първо участие в подобен маратон. Така се състезавам сам със самия себе си. И искам да видя какви са моите лимити", заяви Тихомир Игнатов, репортер.

"Защото спортът е здраве", коментира Виолета Русенова, репортер.

"Бягам с кауза, с призив към всички хора да бъдат активни, за да пазят здравето и силата си постоянно, Да провокират себе си, да бъдат жизнени и да вярват, че всичко може да бъде много, много хубаво", заяви Гергана Василева, отговорен редактор в БНТ, организатор на кампанията "Бягай с множествена склероза".

Илия е с множествена склероза, но състоянието му не позволява да участва в маратона.

"Воля, желание има. Просто физическа възможност нямам. Преди повече от една година започнах да се изморявам повече, но независимо от това продължавам да се движа. Може да са 5 километра, може да са 6 километра. Не само здравото тяло - за самата болест просто движението помага", споделя Илия Замфиров.

Даниел бяга на маратона, за да даде пример на младите хора като него.

"Младите хора да спортуват, да се движат, да се чувстват добре. Както може да забележите много млади хора на нашите години не са в много добро здравословно състояние", каза още Даниел Драганов.

Маратонът е мястото, където освен да се популяризират социалнозначими каузи всеки може да се забавлява, докато бяга.


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Руменов се класира за четвъртфиналите на европейското по бокс до 23 г.
Румен Руменов се класира за четвъртфиналите на европейското по бокс до 23 г.
Мистериозна смърт: Украинска журналистка почина в руски плен
Мистериозна смърт: Украинска журналистка почина в руски плен