НОВИНИ

Оставиха в ареста обвинения за убийството на 32-годишната Кристина Атанасова

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:07, 09.04.2023 (обновена)
7785
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Оставиха в ареста задържания за убийството на Кристина Атанасова. След три дни в неизвестност жената беше открита смъртоносно простреляна и скрита в багажник на автомобил. Преди изчезването си Кристина оставила бележка - ако ѝ се случи нещо, да се търси Калоян - бившият ѝ приятел.

Вижте и още във включването на Иво Никодимов.

Калоян поиска да излезе на свобода, "за да изчисти името си". Съдът обаче намери достатъчно доказателства, за да остави обвиняеми в ареста. Според доказателствата той е подготвял и планирал убийството, като включително е уговарял свидетели какво да кажат пред полицията, ако бъдат питани, за да изгради алиби за деня, в който е отнел живота на бившата си интимна приятелка. Оказа се също, че връзката на Калоян с убитата Кристина е била паралелна на негово съжителство с военнослужещата Йордана Соколова, чието служебно оръжие обвиняемия е използвал за убийството. Съдът отбеляза, че макар и реабилитиран по право, Калоян има две предишни присъди - една за заплаха за убийство и една за умишлен палеж на автомобил и ако е на свобода, може да извърши друго престъпление и да се укрие.

Калоян Каймакчийски е подготвял убийството на Кристина няколко месеца. Причината - желанието на жената са сложи край на 4-годишната им връзка.

"Като е отправил заплаха на 8 март тази година спрямо пострадалата, че това е нейният последен празник и прибирайки се вкъщи ще намери трупове", заяви Сабина Христова, прокурор в СГП.

Заплахата Калоян отправил в телефонен разговор, в който Кристина му е заявила, че всичко между тях е приключило. Тогава Каймакчийски започнал да се подготвя, като първо купил автомобил, който няма регистрация и на 30 март го оставил пред сервиза на своя приятел Георги Трендафилов. На 3 април се върнал в сервиза и поискал от Трендафилов друга кола, която да ползва за няколко часа. Именно с нея отишъл пред сградата на ул. "Кукуш" 1 и причакал Кристина да излезе от работа. Носел със себе си пистолет Макаров, който бил взел от Йордана Сотирова, с която живее на семейни начала. Именно с това оръжие застрелял Кристина с два куршума в гърдите, буквално минути след като жената се качила в автомобила си.

- Не е установено точно кой от двата пистолета е средството на извършване на престъплението.

Как, има експертна справка и съдът посочи, че е установен пистолетът, включително че и гилзата е изстреляна от този пистолет?

- Само като вид и марка на пистолета. Конкретен индивидуализиращ белег на пистолета не е установен. А експертната справка не е способ за събиране на доказателства, заяви Петър Чалъмов, адвокат на обвиняемия Калоян Каймакчийски.

"Оръжието е установено. Същото е притежание на свидетелката Сотирова, с която обвиняемият живее на съпружески начала. Тя е служител на военно поделение. Находящо се на територията на Мусачево. За извършване на убийството е използвал нейното служебно оръжие, което е установено", заяви Сабина Христова, прокурор в СГП.

Предстои балистична експертиза да даде окончателно отговор на въпроса дали това е пистолетът, с който е убита Кристина Атанасова. По оръжието има отпечатъци на обвиняемия, отбеляза съдът. След убийството Калоян е укрил тялото на жената в багажника на автомобила, оставен няколко дни по-рано пред сервиза на неговия приятел. След това обвиняемия се прибрал в дома си. Наредил на Йордана Сотирова да изпере дрехите му, които впоследствие изхвърлил в различни контейнери за смет.

Самата Йордана Соколова в показанията си е казала, че Калоян е имал достъп до нейното оръжие. Това най-малкото означава, че както служебното, така и личното оръжие на Соколова не са съхранявани според правилата. Дали по тази причина и от нея ще бъде търсена наказателна отговорност, прокуратурата предстои да преценява.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекс Николов и Лубе довършиха обрата срещу Радостин Стойчев и Верона в италианското първенство
Алекс Николов и Лубе довършиха обрата срещу Радостин Стойчев и Верона в италианското първенство
В Ловеч отбелязаха Цветница с традиционния ритуал "По вода" и обявяването на "кумичка"
В Ловеч отбелязаха Цветница с традиционния ритуал "По вода" и обявяването на "кумичка"