НОВИНИ

Антъни Иванов: Всичко, което правя, е за България, не за себе си или федерацията

антъни иванов всичко правя българия себе федерацията
bnt avatar logo
от БНТ
13:32, 09.04.2023
Чете се за: 06:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският плувец Антъни Иванов гостува в предаването "Арена спорт", за да говори по темите, свързани с предстоящото дело срещу него в Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана за употреба на допинг, както и неговите спорове с българската федерация относно неговия договор.

Иванов се завърна у нас, за да участва на Държавното отборно първенство за своя клуб "Черно море" и изрази надежда, че ще го видим и на световното първенство във Фукуока, Япония през юли.

"Изненадах се определено от първото място на 100 метра бътерфлай. Както знаете през последните четири месеца не бях в басейна, защото имах проблеми, така че се съм много доволен от този успех. Дойдох в България, за да помогна единствено на моя отбор Черно море да станем национални шампиони", започна родният плувец.

"Надявам се да участвам на световното във Фукуока. Имам покрит норматив още миналата година. Дано да покрия още един и след месец в Бургас, защото това ще ми бъде целта", допълни той.

Антъни Иванов коментира и обвиненията срещу себе си, че е пропуснал допинг проверки, което доведе и до спирането на състезателните му права. Роденият във Велико Търново състезател дори сподели, че не приема никакви витамини от страх какво може да се случи във всеки един момент.

"С ръка на сърцето ви казвам, че аз никога не съм пропускал допинг проверка. Един път се случи така, че дойдоха и в София, и във Варна. За един ден аз дадох две проби, но въпреки това се оказах с пропусната проба. Във втория случай нямаше как да си променя местонахождението в Абу Даби. Третата проба дори е под въпрос, защото не знаем дали изобщо човекът е дошъл пред вкъщи. Все още чакаме решението на Съда в Лозана и дано истината да възтържествува", заяви Иванов.

"Аз съм, може би, най-чистият спортист бил в България някога. Не пия дори хапчета за възстановяване или витамини, защото ме е страх какво може да се случи във всяка една минута. Аз съм бил проверяван над 30 пъти и през миналата, и през по-миналата година. Защо аз съм проверяван повече от най-големите звезди в спорта, ако съм приключил с плуването? Нямам проблем да бъде проверяван. След скандалите обаче започнаха да ме проверяват все по-често, защото твърдят, че не съм чист, но в същото време не могат да го докажат. Настроен съм положително за делото в Лозана, защото знам, че съм чист и съм наясно какво слагам в тялото си", коментира още той.

Участникът ни на Летните олимпийски игри в Токио 2020 разкри още, че към момента преговорите за новия му договор с федерацията вървят добре и от другата страна са показали готовност да съдействат. Иванов разкри още, че би предпочел да спре с плуването пред това да се състезава за друга страна.

"Надявам се скоро да имаме среща с федерацията за договора. Говорихме с тях на четири очи и мисля, че ме разбраха и ще съдействат. Те също искат най-доброто за плуването, тъй като аз съм важна част от щафетата за Париж 2024. Надявам се да успеем да се класираме, защото мисля, че не сме имали щафета на Олимпиада от над 40 години. Мисля, че ще намерим баланс, за да се разберем за договора и дано това се случи в най-скоро време. Моите условия не са само финансови. Винаги е имало различни клаузи, които не са ми харесвали, но не искам да ги коментирам. Аз съм искал подкрепа и заради наема ми в Америка и живота там, защото те са скъпи. В последната година не се състезавах и за университета, което означаваше, че не получавах и стипендия. В такъв случай просто не виждах мотивация да плувам", сподели Антъни Иванов.

"Демотивацията ми се отрази най-вече на 200 метра. 100-те ги изкарах на яд. Аз съм такъв състезател, че се боря докрая. В момента съм "стиснал ръката" на хората от федерацията и съм казал, че ще се готвя за Олимпиадата и за световните преди това, за да помогна на националния отбор. Правя го за България. Не за себе си, заради федерацията или някой друг. Никога не бих излязъл на голямо състезание под флаг за друга страна. По-скоро бих спрял с плуването", завърши националният ни рекордьор на 200 метра бътерфлай.

Цялото интервю с Антъни Иванов гледайте във видеото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Ловеч отбелязаха Цветница с традиционния ритуал "По вода" и обявяването на "кумичка"
В Ловеч отбелязаха Цветница с традиционния ритуал "По вода" и обявяването на "кумичка"
Йотова: Кабинет не може да има с молби и задкулисни договорки, партиите да проявят разум
Йотова: Кабинет не може да има с молби и задкулисни договорки, партиите да проявят разум