НОВИНИ

Католическата общност в Пловдивско отбелязва Великден

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 09.04.2023
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Католиците днес отбелязват Възкресение Христово. Как посрещна светлият празник най-голямата католическа общност у нас, която се намира в Пловдивска област?

Най-много хора от католическата общност у нас живеят в общините Калояново, Раковски и Пловдив. Кулминацията на честванията беше снощи по време на пасхалното бдение.

Рано тази сутрин имаше и богослужение, а в 10.00 часа се отслужи голямата католическа меса в храм "Успение Богородично", който тази година празнува 100 години от създаването си.

Хората донесоха храна от великденската трапеза за благословия, а енорийският свещеник Борис пожела на всички да усетят празника като лична среща с Иисус:

"Ако ние четем историята за Възкресението като отминало събитие, тогава Евангелието губи своята актуалност и каква е тази блага вест, че Иисус е жив, ако не го срещнем днес", каза той.

По време на службата се благославят великденските яйца, курабиите, типични за българските католици, както и месото, обясни.

"По-скоро го приемаме като символ това благославяне, не като нещо много важно за католическия свят. Важна е литургията", обясни Милко Петров.

Вижте още в прякото включване на Владислав Севов от с. Житница

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франсис Тиафо на полуфинал в Хюстън след две победи за един ден
Франсис Тиафо на полуфинал в Хюстън след две победи за един ден
Онс Жабур се класира за финала на турнира в Чарлстън
Онс Жабур се класира за финала на турнира в Чарлстън