НОВИНИ

Протест в София срещу ускоряване на големите инфраструктурни проекти

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:07, 14.04.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Регионални
протест софия ускоряване големите инфраструктурни проекти
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Граждани се обявиха срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се облекчава режима по получаване на Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Според събралите се пред сградата на Народното събрание, по този начин ще бъде отнет гласа на хората при изграждането на големи инфраструктурни проекти.

По-голяма част от дошлите на протеста бяха от Божурище и протестират срещу проучванията и евентуалния добив на злато в района.

"Аз съм против приемането на закони на високо ниво, за големи индустриални проекти. Решенията трябва да се взимат на ниво община с местни референдуми и широко обществено обсъждане. Хората трябва да са запознати с рисковете, които крият такива големи индустриални проекти", обясни Рая Вълчева.

"Ние сме тук, тъй като в района на община Божурище и не само край Банкя и Драгоман се готви отдаване на концесия на фирма за златодобив и добив на мед. Ние сме от село Храбърско, не бихме искали това да се случва, а новият закон, който се опитват да въведат, ще улесни изключително много тези големи компании", каза Галя Величкова.

Промени в закона за насърчаване на инвестициите бяха внесени от правителството на Николай Денков на 9 февруари тази година. Това, което обаче възмущава протестиращите са промени предлагани от ГЕРБ-СДС и ДПС между двете четения. С тях се облекчават процедурите по получаване на ОВОС като се намалява възможността за обжалване на различните етапи от оценката.

Основният мотив на вносителите е, че трябва да се изпълняват по-бързо обектите с национално значение, тъй като са от стратегическа важност и значим обществен интерес.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак Плевен надви Рилски спортист в заключителните минути и остави жива интригата за втората позиция в НБЛ
Спартак Плевен надви Рилски спортист в заключителните минути и остави жива интригата за втората позиция в НБЛ
Ансамбълът ни остана без медал във финала на пет обръча на Световната купа по художествена гимнастика в София
Ансамбълът ни остана без медал във финала на пет обръча на Световната купа по художествена гимнастика в София