НОВИНИ

Радев: България трябва да даде съгласие за начало на преговорите със Скопие, след като се изкорени езикът на омразата

bnt avatar logo
от БНТ
15:14, 27.11.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

България трябва да даде съгласие за начало на преговорите на Република Северна Македония, след като се признаят обективните исторически факти и след като процесът по изкоренявана на езика на омразата стане устойчив и необратим. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

Държавният глава коментира, че правителството години наред е излъчвало щедри обещания за безусловна подкрепа към РС Македония.

Резултатът го виждаме днес, твърде късно правителството се сети, че трябва да отстоява националния интерес и за това именно изпадна в изолация, каза президентът.

Спорът между София и Скопие: Възможно ли е решение до края на годината?

"След неуспешния опит на правителството да убеди нашите европейски партньори, че условията на нашата рамкова позиция, приета с консенсус в парламента, трябва да бъдат заложени в преговорната рамка, затова сега ще бъде груба грешка ако премиерите Борисов и Заев изиграят някакъв театър за пред публиката и подпишат една нова пожелателна декларация, какъвто е и договорът от 2017 г. - без ясни критерии, без механизми за верификация и без измерителни за изпълнение.

Ние имаме най-голям интерес нашите братя от Северна Македония да получат своята европейска перспектива и точно затова трябва да изчакаме да се успокоят емоциите. Трябва да се въоръжим с търпение за един открит спокоен разговор, така че да видим много ясно позициите на двете страни и да не се изкушаваме за бързи решения с имитация на триумф за европеизма от една страна и на конструктивизма в двустранните отношения от друга. Зад тази фасада продължават да гният проблемите от Титовия режим и неговата идеология", каза президентът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балъков: Загубихме един уникален футболен артист
Балъков: Загубихме един уникален футболен артист
Задържаха мъж за кражбата на каса с пари от офис
Задържаха мъж за кражбата на каса с пари от офис