НОВИНИ

Спорът между София и Скопие: Възможно ли е решение до края на годината?

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:35, 19.11.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Балкани
спорът софия скопие възможно решение края годината

София и Скопие все още могат да решат спора помежду си, заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в официален коментар на ситуацията.

Според българския вицепремиер Красимир Каракачанов обаче реалните шансове това да се случи са малки.

По думите на Зоран Заев комуникацията с България продължава на всички нива. Премиерът на Република Северна Македония заяви, че диалогът е най-интензивен между външните министри на двете страни и съвместната група под тяхно наблюдение.

По-рано в интервю за "Дойче веле" Заев каза, че конфликтните въпроси могат да се решат до края на годината с документ, добавен към договора за добросъседство от 2017 г. и с още няколко уговорки за подобряване на отношенията и за двустранно сътрудничество.

София спира преговорите на Скопие за членство в ЕС. Какво следва?

Според Красимир Каракачанов българското правителство е направило много усилия за Република Северна Македония, но влизането й в Европейския съюз не може да бъде безусловно - компромисите са свършили.

Вицепремиерът коментира и дали се очаква натиск от ЕС за българското решение.

"Кой да ни натисне? То както се казва мачът свърши онзи ден. Оттук нататък съвсем теоретично има възможност до края на годината, ако Македония е готова да се внесе отново в дневния ред, но това е теоретично. В края на краищата няма един месец до края на председателството на Германия. Така че теоретично е възможно, но реално няма как да се случи. Когато си лъжливото овчарче е така, когато един път излъжеш, втори път излъжеш, трети път излъжеш, никой ти няма доверие. Когато лъжеш 30 години, България не може да ти има доверие", заяви Красимир Каракачанов, вицепремиер.

След публикувана вчера груба сексистка обида по адрес на българския и гръцкия външен министър, започна процедура по отстраняването на председателя на Надзорния съвет на македонската информационна агенция МИА. Решението е на премиера Зоран Заев.

След обида към Захариева уволниха шеф на МИА

"Това е откровен език на омразата, който накърнява достойнството на всяка българска жена. Такъв балкански сексизъм няма място в Европейския съюз" - коментира министър Екатерина Захариева пред БНТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Шапки" пазят покрива на катедралата във Варна по време на ремонта
"Шапки" пазят покрива на катедралата във Варна по време на ремонта
Мартин Захариев: БНТ е домът на киното, вече 60 години брани националната памет
Мартин Захариев: БНТ е домът на киното, вече 60 години брани националната памет