НОВИНИ

Радев няма да подпише указа за назначаване на служебния кабинет заради Калин Стоянов

Изборите се отлагат за след 20 октомври, кабинетът "Главчев" продължава работа

Румен Радев - Горица Грънчарова
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
11:12, 19.08.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев няма да подпише указ за назначаване на служебен кабинет. Той обяви това, след като Горица Грънчарова-Кожарева представи структурата и състава на кабинета си и стана ясно, че в него Калин Стоянов остава вътрешен министър.

Президентът коментира, че оставането на Стоянов на поста не може да гарантира провеждането на честни избори и призова Грънчарова да го смени, като ѝ даде срок до 15.00 часа днес.

"Обърнах внимание при връчването на мандата - да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако министър Калин Стоянов запази поста си. Дали Калин Стоянов е по-важен от съставянето на правителство и дали заради него сте готова да поемете отговорност за потенциална конституционна криза", каза Радев.

Грънчарова обаче отказа:

"Специално в МВР, проведох разговори със синдикатите, срещнах се всички областни директори на полицията, директора на ГДНП, директора на пожарната и редица редови полицаи. Това, което чух от тях, беше едно и също - "това е човек, който осигурява спокойствие в системата, той е един от нас, а не парашутист. 24/7 е с отворен телефон, а когато му се постави проблем, взима бързи и адекватни решения".

Тя заяви, че е взела решението си убедено и информирано и няма как да го промени за няколко часа. Президентът отговори, че в такъв случай няма да подпише указ за назначаване на служебен кабинет.

Изборите се отлагат за след 20 октомври, а правителството на Димитър Главчев ще изпълнява задълженията си до назначаването на нов служебен кабинет, каза още Румен Радев.

Той призова Народното събрание да изпълни задълженията си и да попълни т. нар. "домова книга" с възможните варианти за служебен премиер.

"От десетте потенциални кандидати две позиции са вакантни, две са с изтекъл мандат, а при четиримата представители на БНБ имаме усложнения, свързани и с европейското законодателство. Въпреки тези дефицити и усложнения, аз ще продължа да работя с потенциалните кандидати, които до момента отказват, за да можем да ограничим задълбочаването на политическата криза".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дунав Русе ще разчита на ядро от девет волейболисти на старта на новия сезон на НВЛ
Дунав Русе ще разчита на ядро от девет волейболисти на старта на новия сезон на НВЛ
Полузащитникът на Лил Анхел Гомес беше изписан от болница
Полузащитникът на Лил Анхел Гомес беше изписан от болница