НОВИНИ

Тошко Йорданов: Промените в Конституцията заложиха политически натиск със самото им приемане

тошко йорданов нямаме организация реагира държавата бедствия аварии
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
15:42, 19.08.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

"Това е логична ситуация от изключително вредните поправки в Конституцията, които направиха ПП, ГЕРБ и ДПС". Това коментира пред БНР Тошко Йорданов - председател на ПГ на "Има такъв народ" след отказа на президента Румен Радев да издаде указ за назначаване на служебния кабинет, предложен от Горица Грънчарова, заради номинацията на Калин Стоянов за поста на вътрешен министър.

"Това е резултатът. Трябва да се задава въпросът откъде дойде това. Всичко останало е следствие. Тогава тези три партии от сглобката промениха Конституцията с цел да отнемат правомощия на президента, направиха така, че бъдещото служебно правителство да бъде зависимо от управляващите политически сили, пропуснаха факта, че в т.нар. "домова книга", която създадоха заедно, повечето хора бяха избрани от ГЕРБ и ДПС и сега сме в тази ситуация. Този въпрос и цялата отговорност е на плещите на Христо Иванов, Делян Пеевски, Бойко Борисов, Кирил Петков", обясни Йорданов.

По думите му промените в Конституцията са заложили политически натиск със самото им приемане.

"Те дават възможност на управляващата партия или сглобка да упражнява политически контрол върху служебния кабинет още при съставянето му", заяви Йорданов.

Според него тези, които се водят експерти по право, са забъркали най-голямата юридическа каша. "В момента се опитват да се измъкнат, прехвърляйки си вината един на друг и говорейки за политически натиск", посочи той.

"В парламента трябва да се опитаме да оправим кашата, която забъркаха ПП, заедно с ГЕРБ и ДПС. ПП нямат право изобщо да говорят по тази тема, трябва само да слушат и да излязат да се извинят на цялото българско общество за нелепостите, които натвориха в Конституцията. Всички сме в тази каша заради тях", каза още Тошко Йорданов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски отвърна на СК на БФС със собствена позиция относно грешките на Георги Кабаков
Левски отвърна на СК на БФС със собствена позиция относно грешките на Георги Кабаков
Кей Нишикори продължава кариерния си ренесанс с отбора на Япония за Купа Дейвис
Кей Нишикори продължава кариерния си ренесанс с отбора на Япония за Купа Дейвис