НОВИНИ

Радомир Стоянов се размина със схватка за бронза на световното по борба до 20 г., още четирима чакат за репешаж

радомир стоянов полуфинал свободния стил европейското борба младежи испания
bnt avatar logo
от БНТ
15:41, 15.08.2023
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Четирима български национали в свободния стил чакат класиране за репешажите във втория ден на световното първенство по борба до 20 години в Йордания.

Във втория ден от шампионата се проведоха и първите репешажни схватки на шампионата, в които взе участие и българинът Радомир Стоянов в категория до 79 кг. Той премина първия кръг със служебна победа, след като неговият съперник не се яви на тепиха, но впоследствие отстъпи с 2:3 точки на Ахмет Яган от Турция.

Останалите ни четирима представители днес в Аман пък бяха спрени в четвъртфиналите на своите категории, но въпреки това запазват шансове да бъдат изтеглени на репешажите.

Слави Стаменов записа две инфарктни победи в ори 86-килограмовите. В квалификациите той се изправи срещу Имангали Калдибек от Казахстан и губеше по критерий, но осем секунди преди края отбеляза нови две точки за крайното 5:3. На осминафиналите Стаменов отстъпи първите осем точки на Ноа Швалер (Германия), но направи знаменит обрат. Той стигна до 7:8 и 11 секунди преди края мина зад гърба на своя съперник за 9:8. Българинът взе още две точки преди изтичането на хронометъра. В спор за място на полуфиналите обаче Стаменов отстъпи на Бенет Берги от САЩ. Българинът допусна ранен захват, от който американецът се възползва стигна до няколко пренасяния и победа с техническо превъзходство. Така той се класира на полуфинал и може да изтегли българина на репешаж с още един успех.

В категория до 74 кг Иван Стоянов започна с 13:4 срещу Джиджи Субтирица от Румъния, след което срещна украинеца Микита Моргун. Българинът отстъпваше с 1:2 във втората част, но записа две точки 14 секунди преди края и поведе. Късната атака на Моргун не сполучи и Стоянов записа още две точки за крайното 5:3. Победната му серия обаче бе прекъсната в четвъртфиналите, където загуби от киргизстанеца Жаксхюлюк Байташов.

Сали Салиев загуби на старта при 92-килограмовите срещу Мохамадмобин Азими от Иран, който след това се класира за полуфиналите. Същото направи и състезателят с неутрален статут Саид Ахматов, който надви Стефан Шавков при най-тежките до 125 кг.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста втория задържан за жестокото убийство в София
Съдът остави в ареста втория задържан за жестокото убийство в София
Части от Паметника на Съветската армия са опасни, започва обезопасяване с ограда
Части от Паметника на Съветската армия са опасни, започва обезопасяване с ограда