НОВИНИ

Рашидов пред министъра на енергетиката на Турция: Споразумението между двете страни е жизненоважно за България

рашидов министъра енергетиката турция споразумението страни жизненоважно българия
bnt avatar logo
от БНТ
18:33, 03.01.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов се срещна с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез. Вежди Рашидов изрази удовлетворението си от подписването в София на споразумение между двете страни, което е от особена важност за енергетиката на България.

Споразумението "Булгаргаз" - "Боташ": За първи път чужда компания получава достъп до газопреносната мрежа на Турция

На срещата присъстваха министърът на енергетиката Росен Христов и генералният директор на "Боташ" Бурхан Йозджан.

Тази спогодба е жизненоважна за нашата страна и се надявам да продължим да работим като два народа с много добри отношения, заяви Вежди Рашидов. Той припомни за скорошната си визита в Турция и задоволството си, че неговото лично предложение България да бъде посредник в решаването на миграционните проблеми е посрещнато с одобрение.

Очаква се тези въпроси да бъдат обсъдени на срещата на върха в Брюксел, която ще се проведе в периода 8 - 10 февруари тази година. В този контекст е важно да бъде организирана кръгла маса по темата с присъствието на Турция, без която тези проблеми няма как да се решат, подчерта Вежди Рашидов и припомни, че е получил подкрепата както на турския, така и на българския президент.

Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез благодари за посрещането и предаде специалните поздрави от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган лично към Вежди Рашидов и към целия българския народ.

На проведената в края на миналата година среща на Вежди Рашидов с Реджеп Тайип Ердоган бяха обсъдени редица въпроси, между които и сътрудничеството в енергетиката и възможността за подписване на бъдещи споразумения между двете страни.

Днес едно от тези споразумения вече е факт чрез подписването на договор между "Булгаргаз" и "Боташ". Вежди Рашидов припомни за свои стари познанства в ръководството на "Боташ" и изказа своето задоволство от перспективата за бъдещата съвместна работа между двете компании. Чрез това споразумение двете страни взаимно и реципрочно отварят своята инфраструктура за газ и се надявам да вървим към бъдещето със сигурни крачки, подчерта турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лучано Спалети: Продължаваме оттам, където спряхме преди паузата
Лучано Спалети: Продължаваме оттам, където спряхме преди паузата
Летни температури в Чехия - измериха рекордни показатели
Летни температури в Чехия - измериха рекордни показатели