НОВИНИ

Разговор с астронавти: Деца изпращат въпроси до НАСА

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
21:23, 13.07.2021
Чете се за: 03:30 мин.
Още
Слушай новината

Наближава моментът, в който български ученици ще имат възможност да разговарят на живо с астронавти от Международната космическа станция. Въпросите на децата вече са изпратени и остава НАСА да избере 15-те най-добри от тях.

Българското жури обаче ни издаде някои от питанията на българските ученици към астронавтите, като например: Може ли кокошка да снесе яйце в Космоса?

В НАСА вероятно вече четат въпросите на българските деца, на които астронавтите ще отговарят в безтегловност.

"Въпросите трябва да са такива, които да не са задавани до момента, да не могат да бъдат открити в Гугъл", заяви Милена Крумова, директор на платформа за иновативни практики в образованието.

"Имахме изключително големи трудности да изберем 30, които да изпратим в НАСА", допълни д-р Ангел Апостолов от Атлантически клуб в България.

Над 200 деца са задали въпроси, на които дори Гугъл не знае отговора. Като например:

"Близко ли е времето в бъдещето, когато физичната материя ще се превърне единствено в енергия и мисъл-форма", пита Деметра Василева на 13 години

"Може ли моят папагал Соми да лети при нулева гравитация на борда на Международната космическа станция", добавя Милена Крумова, директор на платформа за иновативни практики в образованието.

И "Как се справя българската апаратура в Космоса" - това е въпросът на Ади, която е едва на 9, но Космос за нея не значи нещо твърде далечно.

"То е като нов свят, за който почти нищо не знаем и искам да изучавам още и още от него", споделя 9-годишната Адриана Белухова.

И след въпросите, които те са изпратили, им задаваме един от най-актуалните - дали самите те биха станали космонавти?

"Да, бих искала", казва 9-годишната Адриана Белухова.

"Плашещо и страшно е, но все пак някой ден трябва да се изправим срещу страховете си и да посрещнем тази възможност да видим нещо, което никой не може да види", отговаря 13-годишната Деметра Василева.

"Наистина мечтите са толкова ценни за всички деца, пък и за възрастните, разбира се", смята Милена Крумова, директор на платформа за иновативни практики в образованието.

А точно тази мечта е стара цел на Атлантическия клуб в България.

"Голямата цел на Атлантическия клуб в България е изпращането на третия български космонавт", подчерта Екатерина Димитрова от Атлантически клуб в България.

"Атлантическият клуб посвети 30 години като цяло и 10 години фокусирано върху тази идея, защото космическата индустрия е една от много малкото индустрии в света, които могат да променят цяла държава за дълго време", каза още Соломон Паси от Атлантически клуб в България.

Тук вече мислят с няколко стъпки напред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В "Референдум": 67.5% смятат, че Слави Трифонов е трябвало да предложи ново правителство след диалог с останалите партии на протеста
В "Референдум": 67.5% смятат, че Слави Трифонов е трябвало да предложи ново правителство след диалог с останалите партии на протеста
Федерер отказа участие на Игрите в Токио
Федерер отказа участие на Игрите в Токио