НОВИНИ

Кои са най-желаните гимназии в София

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:39, 13.07.2021
14917
Чете се за: 03:22 мин.
Още
Слушай новината

Излезе първото класиране за гимназиите след 7-и клас. В столицата за поредна година с най-висок бал са влезли учениците в Софийската математическа гимназия.

Балът за най-желаните езикови гимназии в столицата тази година е по-висок от миналата. Има и петима ученици с максималния бал от 500 точки. 1088 седмокласници обаче останаха некласирани заради недобре подредени желания. За тях има 1098 свободни места.

В Софийската математическа гимназия на първо класиране тази година последният ученик е влязъл с бал 483,500. На второ място в рейтинга на най-добрите училища се нарежда 91-а Немска гимназия.

Следва технологичното училище "Електронни системи", на четвърто място е 73-о училище. Пета е 164-а Испанска гимназия, следват Първа и Втора английска и 9-а Френска. На девето място е 22-ро училище, а десетката завършва 51-во. Това е и единствената разлика с миналата година, когато на това място беше 31-во училище. Балът е по-висок от миналогодишния.

"Високите резултати в училищното образование и от НВО са предпоставката за по-високия бал за прием в гимназиален етап", заяви Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието-София.

Миналата година балът също беше по-висок от предходната. Това означава, че като цяло онлайн обучението не се е отразило негативно на изпитите.

Тази година паралелката с най-висок минимален бал е отново тази с математика и немски в СМГ. Най-желаната пък е тази с английски и испански в Първа английска. Петимата ученици с по 500 точки са от СМГ и ще продължат да учат там. И тази година има куриози - ученик посочил 193 желания и влязъл на седмото.

"Няма логика ти да си написал с бал 300 91-а НЕГ на 28-мо място, няма как това да се случи. Подреждането винаги започва - водещо е желанието, определящ е балът", подчерта Ваня Кастрева.

Към момента в столицата са закрити само две професионални паралелки. За некласираните заради недобре подредени желания ученици има достатъчно свободни места. Те участват автоматично във второто класиране.

СМГ с най-висок бал за прием след 7-и клас в столицата

От 14 до 16 юли учениците трябва да се запишат там, където са приети като за професионалните паралелки е нужно медицинско удостоверение. Втората възможност е да се подаде заявление за участие във второто класиране.

"Което дава шанс да се придвижат на по-предно свое желание или да останат в паралелката, в която са били класирани вече", каза още Ваня Кастрева.

Второто класиране ще излезе на 20 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захлаждане в края на седмицата, до 39 градуса в сряда и четвъртък
Захлаждане в края на седмицата, до 39 градуса в сряда и четвъртък
15-годишно момче от Родопите създаде софтуер, който решава матури
15-годишно момче от Родопите създаде софтуер, който решава матури