НОВИНИ

15-годишно момче от Родопите създаде софтуер, който решава матури

bnt avatar logo
от БНТ
20:36, 13.07.2021
Чете се за: 02:57 мин.
Образование
Слушай новината

15-годишно момче от родопското село Барутин създаде изкуствен интелект, който оценява чувствата в речта, а система от кодове намира правописните и пунктуационните грешки. Създател на онлайн платформата, наречена АзБуки.ML, е Радостин Чолаков, който учи в пловдивската Математическа гимназия.

Ради, както го наричат всички, започнал да се занимава с разработка на софтуер още когато бил едва 9-годишен. Последният му проект е платформата АзБуки.ML, по която работил повече от година.

АзБуки.ML е платформа за обработка на речта, която цели да даде на разработчици, компании и инструменти за работа с български език без да е нужно те самите да се занимават с невронни мрежи, а да могат директно да ги използват в собствените им продукти. Например един онлайн магазин може да си анализира коментарите за продуктите или един бот може да използва граматичния софтуер, за да разбира какво го питат, казва Ради.

Платформата вече се използва за научни и демонстрационни цели в някои висши учебни заведения.

В някои университети например, го разглеждат като пример за обработка на синтаксис на български език, допълва Ради.

По време на надграждането на продукта временно е бил спрян достъпът до него. Студентите от един университет са започнали да му звънят да пусне платформата, защото правят изпит, казва Веселина Карапеева, директор на ОМГ "Акад. Кирил Попов".

Ради е тествал платформата и като е задал задачи от Държавния зрелостен изпит по български език и литература, които са решени със 78% точност.

Всъщност, стремежът на Ради е да използва и матурите да може да тества своето приложение, казва Мария Василева, учител по информационни технологии.

Ради вече води и школа по програмиране в математическата гимназия.

Просто виждам как той е някаква магия за тях и го гледат с интерес и искат да го догонват и достигат, допълва Василева.

Ради не спира да работи дори и през лятото.

Един мой ден минава в градината тук в село Барутин. Заставам под една ябълка и с лаптопа на коленете и започвам да си програмирам почти по цял ден, обяснява момчето.

Мечтата на 15-годишния програмист е да създаде собствена софтуерна компания. А до тогава ще продължи да експериментира, да мотивира и да увлича с примера си.

Репортер: Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са най-желаните гимназии в София
Кои са най-желаните гимназии в София
Кои са най-важните задачи за министър, отговарящ за ромските въпроси
Кои са най-важните задачи за министър, отговарящ за ромските въпроси