НОВИНИ

Специално: Предлагат фалшиви сертификати за ваксинация в интернет

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:02, 13.07.2021
11596
Чете се за: 03:40 мин.
Криминално
Слушай новината

Измама в интернет - мними търговци предлагат сертификати за ваксинация. Твърдят, че имат доверен лекар, който може да издаде документа срещу заплащане без да постави ваксина. Лекари сигнализират, че много неимунизирани се обръщат директно към тях с искане да получат сертификат без да им бъде поставена ваксина.

Наш екип намери обява в социалните мрежи, която предлага всякакъв вид документи. Свързахме се с мъж, който ни увери, че може да ни даде сертификат без реална ваксинация.

Само на групи от пет човека стават. По 340 лв. е бройката.

БНТ: Няма ли друг начин?

Може да заплатите повече и да направят само за Вас. Сега говорих с тях - 460 лв.

Мъжът зад профила поиска капаро от 200 лв.

Ние оправяме нещата с нашия доктор в София и го изпращаме по куриер с наложен платеж, вие взимате сертификата и доплащате.

БНТ: Няма ли начин да се видим, да ви дам парите и да ми дадете сертификата. Притеснявам се.

За 200 лв. няма кой да Ви излъже и да му имате имената и т.н. Ще бъдете вписана с "Пфайзер", като ще попълним, че първата ваксина е била преди определен период, а втората е била преди седмица.

Изпратихме капарото и ни увериха, че до седмица ще получим сертификата. Така и не получихме документ, а мъжът внезапно стана неоткриваем.

"Ако обаче съвсем обикновен човек като мен и като вас предлага издаване на фалшиви сертификати, в този случай ще бъде класически пример за измама, за която наказанието е до 6 години лишаване от свобода", обяснява адвокат Силвия Петкова.

От здравното министерство предпочетоха да не застават пред камерата ни, а ни отговориха писмено, че няма постъпили подобни сигнали.

Лекари обаче разказват за тревожна тенденция - неваксинирани хора търсят сертификат директно от тях.

"Към нас се обърнаха и такива с висок социален статус и с много добро образование и това вече е изключително тревожен факт. Налагало им се често да пътуват и искали сертификат, за да не си плащат за PCR. Ирационално нелогично обяснение, аз не го приемам. При нас такава практика няма. Ние ги отпращаме, но дали при другите колеги е така", казва д-р Елиза Георгиева - управител на МБАЛ "Св. Панталеймон".

В социалните мрежи открито се търсят контакти с лекари, склонни да заобиколят правилата.

"Ако ние си потърсим сами сертификат срещу някакво заплащане от лекар, тогава ние ще се подбудители на самия лекар към извършване на длъжностно престъпление. Тогава е възможно да се получи наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода в по-тежките случаи", казва адвокат Силвия Петкова.

Според лекари фиктивната имунизация е рискова за здравето на този, който си е поръчал сертификата. Опасна е и за системата, в която може да влязат заразени, но фигуриращи като ваксинирани по документи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остри реакции от партиите на протеста за проектокабинета на Слави Трифонов (ОБЗОР)
Остри реакции от партиите на протеста за проектокабинета на Слави Трифонов (ОБЗОР)
Имало ли е "изчезнала" секция във Великобритания?
Имало ли е "изчезнала" секция във Великобритания?