НОВИНИ

Бум на желаещите ваксина във Франция - ограничения за неваксинираните

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:00, 13.07.2021
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Бум на желаещите да се ваксинират във Франция след предупреждение на президента Макрон за нови ограничения. За няколко часа близо 1 милион души са се регистрирали за имунизация. За здравните работници в страната ваксинирането става задължително. От следващия месец вече ще се изисква здравен паспорт за посещение на заведения и при пътувания.

Треска за ваксиниране обхвана французите. По 20 000 желаещи са се регистрирали на минута след речта на Макрон. Ваксинацията няма да е задължителна, но ограниченията ще засегнат всички, които не са имунизирани, предупреди френският президент.

Все повече държави обмислят задължителна ваксинация

От 21 юли здравен паспорт ще се изисква от всички на възраст над 12 години при посещение на културни събития и места за отдих.

"От началото на август здравен паспорт ще се изисква при посещения на кафенета, ресторанти, молове, също и на болници, социални домове, медицински институции, както и в самолети, влакове, автобуси и при дълги пътувания. Единствено хората, които са ваксинирани или имат отрицателен тест, ще могат да посещават тези места, независимо дали са клиенти или служители", заяви президентът на Франция Еманюел Макрон.

До 15 септември здравните работници трябва да си поставят ваксина или ще понесат последствия, предупреди Макрон.

Във Франция тестовете за COVID-19 ще са безплатни до края на септември.

37% от населението на Франция е напълно ваксинирано срещу COVID-19. С настъплението на делта-варианта скача и броят на новозаразените - по 4000 на ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Асенов: Ще опитам да зарадвам България със злато от Токио
Даниел Асенов: Ще опитам да зарадвам България със злато от Токио
Защо шарените чорапи са хит при мъжете
Защо шарените чорапи са хит при мъжете