НОВИНИ

Най-бързата птица в света гостува в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
17:48, 13.07.2021
9341
Чете се за: 03:15 мин.
Още
Слушай новината

Най-бързата птица на планетата гостува в Бургас. Това е соколът скитник, който е в състояние да лети с около 320 км/ч. Няма друга птица или животно, което да развива по-висока скорост. Този сокол участва за първи път на изложбата на птици и влечуги, която се провежда за поредна година в терариума, намиращ се непосредствено до Фестивала на пясъчните фигури в Бургас.

Титлата за най-бърза птица в света принадлежи на сокола скитник. Той развива три пъти по-висока скорост дори и от гепарда. По време на лов този вид сокол развива около 320 км/ч, което го прави най-бързият представител на животинския свят.

"Тя се намира на върха на хранителната верига и трябва да има оръжие, с което да е по-добра от своите потенциални жертви и това е скоростта. При тази скорост атакуваната птица почти не може да разбере какво се случва", казва Пламен Паскалев, зооинженер.

Най-високата измерена скорост, която развива соколът-скитник, е 390 км/ч. Още по-интересно е, че той може да бъде срещнат навсякъде по света, с изключение на Антарктида. Има много специални характеристики, които му позволяват да лети толкова бързо.

"За да развие тази скорост всичко е в аеродинамиката. При пикиране тя заема капковидна форма. Перата ѝ са много твърди особено, когато стане възрастна птица. Това намалява до минимум съпротивлението. Знаете, че най-бързите коли ги тестват в аеродинамични тунели. Значи тя милиони години така се е формирала", казва Пламен Паскалев, зооинженер.

Дължината на тялото му достига до половин метър, а теглото до 2 кг. Размахът на крилете е приблизително метър и половина. Ловува всякакви птици, като една от любимите му храни са гълъбите и прилепите.

"Самите ноздри не са изцяло празни, а в средата има нещо, което допълнително разбива въздуха, за да не влезе на много голяма скорост", обяснява Пламен Паскалев, зооинженер.

"Пуска си трети клепач, за да може да си овлажнява окото и да разпръсква струята", допълва Николай Спасов.

Пернатите от този вид не просто летят бързо, те могат да изминават огромни разстояния с тази скорост. Един сокол скитник изминава средно около 24 000 км за една година.

В миналото соколът скитник също е страдал от човешките действия. По време на Втората световна война птиците са били унищожавани съзнателно, за да не нападат пощенските гълъби, пренасящи важни съобщения.

Репортер: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдиха Венци Стефанов за расизъм
Осъдиха Венци Стефанов за расизъм
Двама родни национали в челата на класациите на Евроволей до 17 г.
Двама родни национали в челата на класациите на Евроволей до 17 г.