НОВИНИ

Имало ли е "изчезнала" секция във Великобритания?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:50, 13.07.2021
Чете се за: 04:07 мин.
Политика
Слушай новината

"Радиомълчание" от страна на ЦИК и съмнение за "изчезнала" секция белязаха изборите във Великобритания. Членове на секционни комисии са чакали часове наред контролната разписка, с която се потвърждава, че документацията е отчетена в ЦИК.

На тези избори на Острова гласуваха в 135 секции или със сто повече от вота на 4 април.

Увеличеният брой секции е облекчил значително вота на сънародниците ни на Острова. Според Мария Спирова, председател на секционна комисия, драмата обаче е започнала след края на изборния ден, когато комисиите са изпратили обработените документи.

"ЦИК просто колабира под невиждания мащаб на изборните секции в чужбина. Има в пъти, в пъти, в пъти увеличение. Не можеше да се свържем, часове наред радиотишина. Това е типично за изборите в чужбина. Много често ни карат да чакаме до малките часове на нощта", заяви Мария Спирова, председател на секционна комисия в Лондон.

Секцията на Мария е чакала до 5.00 ч. сутринта. Чакането при други е продължило и след 8.00 часа, когато много хора е трябвало да отидат на работа, а някои от наетите помещения за гласуване е трябвало да бъдат освободени заради просрочен наем, което се е случвало и на други избори.

"Въпросната секция, която се води изчезнала, е Ханслоу, което не е така. Имаха леко затруднение със сканирането в неделя вечерта, но около полунощ всичко е изпратено", допълни Цанка Петрова, член на СИК Илинг, Лондон.

Въпреки загубената връзка с ЦИК секциите са успели да се справят с документите, разказват сънародниците ни.

"Всички секции във Великобритания са получили своите разписки за предадени документи, което значи, че няма как да има изчезнала секция", подчерта Мария Спирова, председател на секционна комисия в Лондон.

"Молим ЦИК да си поемат вината за тяхното забавяне и грешната информация и молим за извинение към секцията, която беше набедена, че е избягала", добави Цанка Петрова, член на СИК Илинг, Лондон.

От ГЕРБ поискаха оставката на ЦИК заради забавянето на резултатите.

Борисов: Бойко Рашков ме призовава да се явя на разпит в четвъртък

"За първи път хората - членове на секционни комисии зад граница, нямат никаква връзка с ЦИК, за да получат каквито и да е указания за това по какъв начин функционират и работят", коментира Георг Георгиев от ГЕРБ.

От ЦИК обясниха забавянето с това, че системата за обмен на информация има специална защита. Служители на ДАНС разпечатват документите и ги предават на членове на ЦИК. От там те отиват в информационно обслужване.

"Вчера следобед около 80 комисии не бяха изпратили никакви данни към нас и ние ги прозвънихме всички и когато го обявих беше останала само тази, но тя е 481, а не 431, както беше обявено. Въпреки всичко всички комисии са предали резултатите, въведени са в базата данни, предстои да ги проверим повторно. Смятам, че се справихме добре", каза още говорителят на ЦИК Росица Матева.

От ЦИК заявиха, че вчера към пет и половина комисиите в чужбина, които са близо 800, са били обработили изборните си книжа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално: Предлагат фалшиви сертификати за ваксинация в интернет
Специално: Предлагат фалшиви сертификати за ваксинация в интернет
Над 30 са жертвите на безредиците в Южна Африка
Над 30 са жертвите на безредиците в Южна Африка