Брюксел ще проверява България за усвояването на евросредствата

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:10, 13.07.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Евродепутати да организират мисия в България за проверка как се усвоява европейският бюджет. Това предложи председателят на комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент Моника Холхаймер по време на дебат. Евродепутати обсъждаха усвояването на евросредства у нас на фона на наложените от САЩ санкции по закона "Магнитски". В дебата участваха и представители на европейската служба за измами ОЛАФ и Европейската комисия.

В момента ОЛАФ разследва 29 случая на измами в България, свързани със структурните и земеделски фондове.

"Броят на тези случи - 29 - е по-висок в сравнение с останалите държави членки, което означава, че ОЛАФ е доста активен в България", заяви Франческо Алборе от ОЛАФ.

Службата за измами е завършила работата по 8 случая у нас на стойност 35 милиона евро, като за 7 е препоръчала на българските власти да започнат действия, свързани с възстановяване на сумите или повдигане на обвинения.

Европейската комисия е запитала българските власти дали санкционираните по американския закон "Магнитски" са свързани със злоупотреби с евросредства и е получила отрицателен отговор. Евродепутати смятат все пак, че Брюксел прави по-малко в противодействие на злоупотребите в сравнение със САЩ.

"Откъде идва тази разлика - какво повече виждат американците, което ние изпускаме в България. Какво виждат разследващите журналисти на място и неправителствените организации по отношение на корупцията, което Европейската комисия не вижда", допълни Даниел Фройнд - евродепутат от Зелените.

Евродепутатите смятат, че е важно да се проследи влиянието на трети държави като Русия и Турция върху олигарсите в България.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пари от Фонда за възстановяване потичат към 12 държави, България още не е подала плана си
Пари от Фонда за възстановяване потичат към 12 държави, България още не е подала плана си
Даниел Асенов: Ще опитам да зарадвам България със злато от Токио
Даниел Асенов: Ще опитам да зарадвам България със злато от Токио