НОВИНИ

Остри реакции от партиите на протеста за проектокабинета на Слави Трифонов (ОБЗОР)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:08, 13.07.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Остри престрелки днес между Слави Трифонов и партиите на протеста по повод предложения от "Има такъв народ" състав на проектокабинет и начина, по който той беше обявен.

С нов Фейсбук пост лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов отговори на острите реакции, че без консултации, разговори и дебати, е предложил кабинет. Той коментира и критиките, че предложения за премиер и някои от министрите са известни политици от други управления, а кабинетът е реден извън неговата партия.

Слави Трифонов: "Има такъв народ" не участва в никакви задкулисни договорки

Пред БНТ лидерът на "Демократична България" Христо Иванов определи предложения кабинет като безотговорност към хората от протестите и към техния глас.

По думите на Христо Иванов не е проблем партията му да остане в опозиция на "такова марионетно управление, което комбинира онова, което легитимира корупцията у нас - а именно НДСВ с Бойко Борисов и ДПС".

Подчерта, че от "Демократична България" са обещали да осигурят управление на коренната промяна.

Време е да разберем, че шоуто свърши. Идва време за професионализъм и за представителство на конкретни хора, които са ни избрали.

Христо Иванов пред БНТ за проектокабинета на ИТН: Става дума или за грешка, или за провокация

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов обяви по-рано във Фейсбук, че свиква заседание на Националното ръководство на партията, съвместно с новоизбраните народни представители, с оглед обсъждане и вземане на решение по участието на партията в ръководството на новото НС, формиране на позиция за образуване на мнозинство и изработване на позиция относно съставяне на правителство.

"Сформирането на правителство е сложна политическа задача, изискваща спазване на конституционните процедури, търсене на колективни решения, диалог между политическите сили и консенсус по основните политически въпроси за управлението на страната. Прибързаното предлагане на спорен състав на правителство създава риск за миниране на диалога между парламентарно представените политически сили за решаването на тази основна задача".

Мая Манолова пък заяви, че от "Изправи се! Мутри вън!" ще предложат решение, което по думите ѝ, ще срещне и подкрепа сред българските граждани - а именно служебният кабинет да стане редовен и партия, която получи мандата да предложи този състав.

Няма да подкрепим управление, което няма да се заеме с решаване на проблемите на българския народ, повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, пряка финансова подкрепа за бизнеса от държавата, подкрепа за семействата и децата, подкрепа за сметките за ток и парно, и ясен ангажимент за съдебна реформа.

Мая Манолова: Служебното правителство да стане редовен кабинет

При близо 100% обработени бюлетини, очевидно Слави Трифонов ще получи първи мандат за съставяне на правителство. Дали то ще бъде подкрепено от другите партии, предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скопие: "България не ни пуска в ЕС, но ще ни води в Космоса"
Скопие: "България не ни пуска в ЕС, но ще ни води в Космоса"
Специално: Предлагат фалшиви сертификати за ваксинация в интернет
Специално: Предлагат фалшиви сертификати за ваксинация в интернет