НОВИНИ

Скопие: "България не ни пуска в ЕС, но ще ни води в Космоса"

Александър Марков
от Александър Марков
20:20, 13.07.2021 (обновена)
5148
Чете се за: 03:00 мин.
Балкани
Слушай новината

Смесица от шеги и тревога в Скопие предизвика изявлението на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов да изпрати двама български и един "северномакедонски" астронавт в Космоса.

Трифонов неведнъж е потвърждавал твърдата си позиция спрямо югозападната ни съседка, а премиерът Зоран Заев изрази готовност да посети колкото пъти трябва София, за да получи "да" за начало на преговори.

"България не ни пуска в ЕС, но ще ни води в Космоса."

"Ето ви го, готов. Кажете му на Слави Трифонов да си го вземе!"

"Български полицай търси 20 лева за винетка." Така в Скопие посрещнаха обещанието на Слави Трифонов.

"Македония и България имат много повече работа да свършат тук, на Земята, отколкото във Вселената", заяви Гоце Михайлоски, журналист в "Канал 5", Скопие.

В ютюб групата за българо-македонско приятелство "Коридор 8" стартира ново шоу "Заедно и във Вселената".

В България Гергана Паси напомни, че всъщност идеята за изпращане на българин в Космоса е на Атлантическия клуб, а да го придружава астронавт от Северна Македония е предложил външният ни министър преди дни.

"Аз мисля, че това е една добра идея, а още по-добра идея би било един ден да има български и македонски космонавт заедно и да решат въпросите в Космоса", заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев.

Експерти и медии в Скопие акцентират върху твърдата позиция на Слави Трифонов, който, според тях, е "по-голям националист дори от Бойко Борисов". И не одобряват израза "северномакедонски".

"Има такъв народ" и Слави Трифонов неведнъж са заявявали позицията си относно членство на Скопие в ЕС.

"Докато българинът не е спокоен по отношение на историята си и по отношение на това, какво представлява Македония, дотогава нашето мнение ще бъде еднакво с това на всички българи", каза Слави Трифонов.

Според експерти, пътищата, контактите и връзките от двете страни на границата, а не Космосът, са горещите въпроси между София и Скопие.

В Космоса или не - само нов парламент може да промени българската позиция за Република Северна Македония. Дали правителство на малцинството ще успее да го направи е неясно.

Още преди изборите премиерът Заев изрази готовност да идва в София отново и отново, докато успее. Колко пъти още ще му се наложи да дойде - предстои да видим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са най-важните задачи за министър, отговарящ за ромските въпроси
Кои са най-важните задачи за министър, отговарящ за ромските въпроси
Остри реакции от партиите на протеста за проектокабинета на Слави Трифонов (ОБЗОР)
Остри реакции от партиите на протеста за проектокабинета на Слави Трифонов (ОБЗОР)