НОВИНИ

Захлаждане в края на седмицата, до 39 градуса в сряда и четвъртък

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 13.07.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Захлаждане се очаква у нас в края на седмицата, но преди това температурите в сряда и четвъртък ще достигнат до 38 - 39 градуса. Утре над страната ще е слънчево и още по-топло в сравнение с днес.

Обявено е предупреждение от първа степен – код жълто за 20 области в Западна и Централна България. Очакваните температури са между 33 и 38 градуса, малко по-ниски на места в източната част на страната.

Горещото време създава условия и за пожари. Утре има вече райони и в червено, където рискът за възникване на трудни за овладяване пожари е от най-високата степен - екстремален.

Предимно слънчево ще бъде и по Черноморието. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 27 и 30 градуса. Температурата на морската вода е около 25 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1 - 2 бала.

И в планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури в курортите ще бъдат от 22 градуса на Алеко до 30 в Банско. В Боровец и Пампорово – около 25 - 27 градуса.

Облачно и дъждовно ще е времето на много места в Западна и Централна Европа, като в някои райони валежите ще са интензивни и придружени от гръмотевици. Над останалата част от континента ще е предимно слънчево, включително и на Балканите, където ще се задържи по-топло от обичайното.

У нас и в четвъртък ще бъде горещо, в по-голямата част от страната - и слънчево. Изолирани превалявания не са изключени в планинските райони в Западна България. По-мощна купесто-дъждовна облачност ще се развива в петък.

Вече на повече места в Западна България ще превали и прегърми. В тези райони и дневните температури ще са малко по-ниски. През почивните дни, отново в западните райони, ще има валежи и гръмотевици, на повече места в неделя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При 100% обработени протоколи: "Има такъв народ" е на първо място с 24,08%, ГЕРБ-СДС е с 23,51%
При 100% обработени протоколи: "Има такъв народ" е на първо място с 24,08%, ГЕРБ-СДС е с 23,51%
Кои са най-желаните гимназии в София
Кои са най-желаните гимназии в София