НОВИНИ

Рилски спортист потегли победоносно в квалификациите на Шампионската лига

Селекцията на Любомир Киров преодоля Нокия по пътя към четвъртфиналите

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
16:05, 17.09.2024
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
рилски спортист потегли победоносно квалификациите шампионската лига
Снимка:
Слушай новината

Рилски спортист си проправи път до полуфиналите в квалификациите на Шампионската лига. Действащите шампиони в НБЛ матираха Нокия със 71:64 в първата четвъртфинална среща от Турнир 1, изиграна в "Глория Спортс Арена", Анталия.

Селекцията на Любомир Киров бе в ролята на убедителния лидер през огромна част от мача, но в заключителната четвърт мина през немалко критични моменти, допускайки заличаване на актив от 17 точки срещу играчите на Грег Гибсън. На полуфиналите Рилски ще има за съперник вече класиралия се Бенфика. Мачът е планиран за 19 септември (четвъртък) от 14:00 часа българско време.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от rilski_sportist (@rilski_sportist)


Откриващите минути преминаха в опипване на почвата и от двете страни, като индивидуалностите взеха връх. Юре Планнич често се превръщаше в заплаха за финландската защита, докато от другата страна символичните гости също имаха какво да предложат. Постепенно символичните домакини заздравиха защитата, а силното включване на Джордан Сешън бе напълно достатъчно да се настанят трайно на лидерската позиция и да си издействат преднина от точки в края на встъпителния период.

Алън Арнет, Лакуинси Ридоу и Планинч бяха основните двигатели за самоковци, които в хода на следващата десетка рядко допускаха водачеството да им се изплъзне. Нова доза силно представяне в дефанзвен план и кратка лекция на Ридоу направиха така, че българите да намалят до минимум колебанията и да се оттеглят в съблекалнята при 42:32 в своя полза.

Самоковският отбор продължи да бъде на висота в защита, а бързите атаки, завършени от Христо Бъчков, Арнет и Ридоул, допълнително наклониха везните в негова полза на старта на третата част. Подобаващ отговор на Карън Рос, Кайл Джонсън и Екзейвиър Грийн, както и събуждане в дефанзивен план, запали искрата за финландците, но след 30 минути игрово време действащите шампиони в НБЛ намериха пътя към 9-точков актив.

Актуалните първенци на Финландия дадоха да се разбере, че не са се отказали от победата още в откриващите моменти на заключителната четвърт, когато редуцираха изоставането си до минус 2 със съдействието основно на Анти Канерво и Рос. Далечен снаряд на Чавдар Костов влезе в точния момент, след което Бъчков и Ридоу се погрижиха да върнат спокойствието в самоковските редици. Нов щурм от страна на финландците върна усещането за интрига и въпреки че Рилецо изпусна 5 поредни наказателни удара във финалните акорди, имено точен такъв на Алекс Симеонов подпечата българския успех.

Лакуинси Родиу даде криле на Рилски със своите 15 точки. Юре Планинич го последва с 11 и 12 борби, Христо Бъчков се разписа с 10 точки.

Карън Рос бе над всички за първенците на Финландия с 22 точки, 5 борби и 5 асистенции. Екзейвиър Грийн финишира с 10 точки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева от Страсбург: България получи един от ресорите на бъдещето
Захариева от Страсбург: България получи един от ресорите на бъдещето