НОВИНИ

С грижа за другия: Благотворителни инициативи преди празниците

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
22:30, 18.12.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Обратното броене до Коледа започва и всички, които в ранния следобед са се разхождали по централните софийски улици, вероятно са забелязали мотористи, облечени в костюм на Дядо Коледа. "София Райд" за поредна година организира мотошествие, и този път - с благотворителна цел.

И още благотворителни каузи бяха започнати в страната - в село Лозен на благотворителен базар събираха пари в помощ на възрастни хора.

През по-голямата част от годината имат имидж на лоши момчета. През ден като днешния показват, че този имидж е незаслужен.

"Мотористите са с големи сърца и винаги участват в благотворителни каузи", казва Румен Дунев, рали шампион.

Шествие на мотористи в костюми на Дядо Коледа

За около час центърът на София беше пълен с различни дядоколедовци на две колела, които раздаваха на минувачите листче, за да стане ясно как могат да подкрепят една конкретна кауза.

"Тази година тя е малко по-различна и е в помощ на малките герои. Искаме да подкрепим едни деца, чиито родители загубиха битката при лекуването на ковид", посочи Георги Янчев, Сдружение "Софийски мотористи".

"Родители, които са лекари, медици, учители. Това са хора, които реално са дали живота си за нас", обясни д-р Асен Цеков, Сдружение "Софийски мотористи".

"Тези деца очакват по някакъв начин нашата подкрепа. Няма как подкрепата да се отлага", каза Андрей Дянов, председател на Сдружение "Софийски мотористи".

Градусите гонеха нулата. И това не уплаши нито Снежанките, нито малките джуджета, които бяха тук за каузата. И въпреки че докато разказваха на хората за каузата, предизвикаха задръстване, никой не им се разсърди.

През това време на няколко километра от София - в село Лозен, беше трудно да посочиш най-красивия щанд. Всичко купено също отива за кауза.

"Избрахме възрастните хора, защото е ясно по Коледа, че Дядо Коледа радва децата, носи им подаръци и просто някак си имам чувството, че те остават на заден план", смята Габриела Тодорова, председател на сдружение "Лозен помага".

На заден план останаха лошите новини. И ако Дядо Коледа гледа този репортаж, сигурно би се гордял.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нидерландия въвежда пълен локдаун
Нидерландия въвежда пълен локдаун
Горещата точка Украйна: Историята на един нестихващ конфликт
Горещата точка Украйна: Историята на един нестихващ конфликт