НОВИНИ

Събитията на 2020: Как вирусът от Азия се превърна в пандемия?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:15, 31.12.2020
Чете се за: 06:30 мин.
По света
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Светът посрещна 2020-а с надежда и обичайното очакване за ново начало. Малцина бяха чули за вирус, който се е появил някъде далеч в Китай. Всичко започна от пазара на град Ухан. Предполагаемият "нулев пациент" - 55-годишен мъж, който ял супа от прилеп. Пекин така и не потвърди дали е открит първият заразен.

Как вирусът се е прехвърлил от животно върху човек - не стана ясно. Но в Ухан заразата се разпространяваше с шеметна скорост.

11-милионният град беше поставен под пълна карантина. Никой не можеше да влезе или излезе. Хора със защитни облекла и при стриктно определен график доставяха продукти на блокираните в домовете си местни жители. Китай показа желязна дисциплина и властите скоро след това обявиха, че там пандемията е отшумяла.

Никой не очакваше, че "мистериозната зараза от Китай" ще засегне целия свят. Но грешахме.

Италианският град Бергамо се превърна в символ на жестоките поражения, които вирусът нанася. И на тялото, и на душата. Затворени по домовете си хора, изнемогващи медици, препълнени болници. Военни камиони, които превозват телата на починалите.

"Това е странна, почти нереална ситуация. Всеки ден непрекъснато чуваш линейки. Улиците са празни. Няма хора, няма никого", споделя Давиде Мамато, жител на Бергамо.

"Душевните рани ще заздравеят най-трудно. Хиляди семейства загубиха своите близки. Нямаха право да се сбогуват, да скърбят заедно, да споделят болката си", признава отец Матео Цела.

Дълго остава страхът у преборилите вируса. И у тези, които са ги лекували.

"Най-тежко е по време на първото дежурство. Не си запознат с този вирус, не знаеш как да помогнеш. Това не е нещо, което сме учили в медицинския университет. В един момент пред теб стои човек в съзнание, понякога дори разговаряте. В следващия трябва спешно да го интубираш", разказва д-р Данут Барбунч, завеждащ интензивно отделение.

Останете си вкъщи. Мийте си ръцете. Носете маски. Спазвайте дистанция. Не пътувайте. Нaй-добре децата да учат онлайн. Световните лидери, които също не бяха подминати от вируса, отправяха сходни послания. И ако за вируса нямаше граници, то за хората границите останаха затворени. За първи път пътуванията станаха невъзможни, туризмът замря, цели сектори, сред които авиацията, спряха работа. Изчислява се, че световната икономика се е свила с 4,2% през годината.

"Тази епидемия, която засегна всички континенти и всички европейски държави, е най-тежката здравна криза от век насам", казва Еманюел Макрон, президент на Франция.

"Някои я сравняват със сезонен грип, но уви - това не е така. Липсата на имунитет означава, че тази зараза ще продължи да се разпространява. Много семейства ще загубят любими хора без време", казва Борис Джонсън, премиер на Великобритания.

Доналд Тръмп, президент на САЩ, отбелязва: "Мисля, че държим ситуацията под контрол. Сигурен съм, че нещата за нас ще приключат успешно. Уверявам ви, че ще бъде така."

През март Световната здравна организация нарече "китайския вирус" COVID-19 и обяви пандемия.

Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО, казва: "Стигнахме до заключение, че можем да определим COVID-19 като пандемия. Пандемия не е дума, която можем да използваме лекомислено или небрежно. Това е дума, която може да причини необоснован страх и необосновани предположения, че битката с болестта е загубена."

Презапасяване със стоки, протести на останалите без работа, демонстрации срещу задължителното носене на маски - малка част от това, което последва.

Но кризата ни накара да потърсим и доброто, да потърсим начин да сме заедно, макар и разделени. Да дишаме по-дълбоко сега, когато дори градовете си отдъхнаха от забързаното ежедневие. Липсата на трафик и затворените предприятия позволиха и на планетата да си "отдъхне" и за първи път от години в различни точки на света бяха отчетени невиждано ниски нива на замърсяване.

За месеци науката постигна прогрес, който обикновено отнема години. В надпреварата за разработване на ваксина се включиха специалисти от цял свят. През ноември беше готова първата - с над 90% ефикасност.

"Това е страхотен ден за науката! Страхотен ден за човечеството!", споделя Алфред Бурла, изпълнителен директор на "Пфайзер".

90-годишна е първата ваксинирана срещу COVID-19 във Великобритания

90-годишна британка стана първият човек, ваксинирал се срещу COVID-19. Масовите ваксинации във все повече държави започват.

Светът изпраща една трудна година, без тържества и блясък. Година, в която от COVID-19 починаха над 1,7 млн. души. Заразените са близо 77 млн.

Но и с надеждата, че "новото нормално" и гледки като тази останат само лош спомен от 2020-а.

Гледайте "Събитията на 2020 година" на bnt.bg

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събитията на 2020: Българи прекосиха Атлантика с гребна лодка
Събитията на 2020: Българи прекосиха Атлантика с гребна лодка
Събитията на 2020: Каква беше политическата година у нас?
Събитията на 2020: Каква беше политическата година у нас?