Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Съдът в Пловдив отказа да изпълни Европейска заповед за арест за българка, осъдена в Германия за кражби

от БНТ
18:58, 02.02.2023
Чете се за: 02:10 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Пловдивският апелативен съд отказа изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от Районен съд Саарбрюкен, Германия, за изпълнение на наказание от осем месеца лишаване от свобода, наложено на българската гражданка Г.М.

Съдът прие наказанието да бъде изтърпяно в България и потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“.

Престъпленията, за които жената е осъдена в Германия са четири кражби и един опит за кражба, извършени през 2019 г. Отнемала е стоки от хранителни магазини, мобилни телефони и портфейли. По време на извършване на деянията била непълнолетна.

Първоначално на жената е наложено условно наказание лишаване от свобода, но с решение на германския съд след това, то е отменено и е определено ефективно наказание от осем месеца лишаване от свобода. Установено е, че Г. М. е напуснала Германия веднага след постановяване на присъдата и се е прибрала в България.

Апелативният съд прецени, че изправеното пред съда лице е българска гражданка и има постоянно пребиваване в Република България. Приемането на наказанието за изпълнение в родината няма да доведе до отклонение на поетите от страната ни международни ангажименти като държава – членка на ЕС, защото санкцията ще бъде изтърпяна така, както е поискана от издаващата заповедта държава.

В решението си апелативните магистрати посочиха, че то е продиктувано и от хуманни съображения. Исканото лице Г. М. следва да бъде настанено в затвор, близко до неговото местонахождение, за да не се прекъсва социалният контакт между него и неговите близки. Това обстоятелство значително ще подобри и благоприятства превъзпитанието и ресоциализирането му в държавата му на произход – България.

Решението на Апелативния съд е окончателно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Неприятности за ПСЖ: Килиан Мбапе пропуска първия мач с Байерн Мюнхен от Шампионската лига
Неприятности за ПСЖ: Килиан Мбапе пропуска първия мач с Байерн Мюнхен от Шампионската лига
Даниел Лорер: Започваме обединение между ПП и ДБ, но няма да спрем дотам
Даниел Лорер: Започваме обединение между ПП и ДБ, но няма да спрем дотам