НОВИНИ

САЩ искат Израел да представи план за защита на цивилните в Газа при удар в Рафа

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:15, 10.04.2024
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

САЩ заявиха, че Израел все още не е представил убедителен план за защита на цивилното население в случай на сухопътно нападение в град Рафа в Ивицата Газа.

Въпреки това, израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че операция ще има и датата вече е определена. Американският президент Джо Байдън заяви, че действията на Нетаняху са "грешка".

В интервю за предаването на "Светът и ние" на БНТ Наталия Апостолова, ръководител на европейската мисия за гранична помощ в Рафа, обясни мотивите на израелската страна, както и проблемите, с които мисията се сблъсква.

"Това са аргументите на Нетаняху, че за да може израелските граждани да бъдат спокойни за своето бъдеще, тази операция в Газа трябва да бъде завършена чрез удара в Рафа. Защото сведенията на израелската армия са, че в момента има много сериозно концентриране на групировката Хамас точно там. Дали е така - според мен никой не може да каже в момента, защото първо, ние имаме много малко хора, които са вътре в самата Ивица Газа, но можем да се осланяме на добрата военна преценка на израелските сили, че все още има клетки и присъствие на Хамас. Друг е въпросът дали този удар кореспондира на заплахата. Ние виждаме страхотни разрушения, цялата инфраструктура в Ивицата Газа в момента не съществува", отбеляза Наталия Апостолова, ръководител на европейската мисия за гранична помощ в Рафа.

Вижте цялото интервю с Наталия Апостолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски поведе в полуфиналната серия от волейболното първенство срещу Нефтохимик 2010
Левски поведе в полуфиналната серия от волейболното първенство срещу Нефтохимик 2010
Спортни новини 10.04.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 10.04.2024 г., 20:50 ч.