НОВИНИ

Източил ли е СССР златния резерв на България през 60-те години?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:06, 10.04.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Източена ли е България от СССР през 1960 година и принудена ли е била да предаде златния си резерв? Или държавата ни сама е способствала за фалита си? Екипът ни потърси отговор на този въпрос с помощта на историка професор Даниел Вачков, който е изследвал проблема. Оказа се, че нашата икономика сама е стигнала до фалит, но е вярно и също, че по-дълбоката причина е съветския модел на индустриализация.

Във връзка със златото на България потребител на Фейсбук пише: "През 1960 година България е фалирана и източена от Русия като е принудена да предаде целия си златен резерв от 32 тона злато". Вярно ли е това? Историкът проф. Даниел Вачков казва, че в началото на 60-те години на миналия век страната ни навлиза в скрит фалит.

"Тя започва да трупа сериозни заеми към западни банки. В това число и две съветски банки, които са базирани в Москва и Лондон, но те оперират като западни банки. Той се дължи този дълг на един хроничен пасив в българската външна търговия с валутни постъпления. Стига нива тогавашни към 200 млн. долара дълг", каза проф. Даниел Вачков, директор на Института по история към БАН.

За да се ликвидира дълга, изходът е да се продаде златният резерв на БНБ, който е в Москва, защото в този момент нямаме необходимото хранилище.

"От началото на 50-те години златото, златният резерв на банката е прехвърлен в Москва, като тезата е, че то трябва да се съхранява от евентуална ядрена война", обясни проф. Вачков.

Въпреки че е в Москва, златният резерв се води на БНБ. В крайна сметка той е продаден на свободния пазар през 1962-1964 година чрез посредничеството на съветските банки в Западна Европа. Прави се тайно, за да не се дискредитира България и дълго време социалистическият режим отказва да признае този факт.

Въпреки, че на банкнотите тогава пише, че са обезпечени, зад тях не стои почти никакво златно покритие. И още- през 1963 г. всички макрополитически показатели на държавата са обявени за държавна тайна. След идването на демокрацията данните са разсекретени.

"Лично е одобрена от Тодор Живков тази сделка за продажбата на златото, но то се вижда и в балансите на банката. 1962 година имаме 24 тона злато, което се води актив, 1964-та, тези баланси са секретни, разбира се, пише 2 тона. Тоест на практика е продадено 22 тона, не 32".

Според проф. Вачков фактите във Фейсбук не са верни. Годината не е 1960-а, а 1962-ра. Продадени са не 32, а 22 тона злато. България не е източена от СССР, нашата икономика сама е стигнала до фалит. Но в по-широк мащаб истина има. По-дъбоката причина за продажбата на златото ни е съветския модел на индустриализация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 10.04.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 10.04.2024 г., 20:50 ч.
Легенди на българския спорт взеха участие на конференция в Брюксел
Легенди на българския спорт взеха участие на конференция в Брюксел