НОВИНИ

Евтини и точни тестове за скрининг на рак дебелото черво са отпаднали от профилактичния пакет

Защо частна фондация върши работата на държавата

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:25, 10.04.2024
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

У нас започна първата национална кампания за ранно откриване на дебелото черво. Въпреки че от 2 години България има антираков план, а колоректалният рак е втората най-честа причина за смърт от злокачествено заболяване, тази кампания е организирана и финансирана от частна фондация.

Помислили са за всичко, така че да улеснят максимално хората и да избегнат и най-малкото неудобство. Като дори това да поискаш от фармацевтите контейнерче за фекална проба.

"Това са едни специални комплекти, които сме подготвили за улеснение на хората. Те съдържат контейнер, в който може да бъде дадена пробата за фецес. Информационна листовка както и бланка за самата лаборатория, където може да се извърши и самото изследване", каза Елена Джамбазова - Фондация "Лъчезар Цоцорков".

Не всяка аптека партнира в тази кампания, но контейнерчето за проба струва стотинки. В този първи национален скрининг се включват 300 лаборатории, които правят изследвания в цялата страна. Не се изисква специална диета, тестът е имунохимичен, бърз, безболезнен и много чувствителен. Индикатор е за скрити или окултни кръвоизливи.

"Показва не наличието на рак. Той е сигнал, ако е положителен, че човекът трябва да отиде да му се направи колоноскопия", каза д-р Недялко Калъчев - р-л на медикодиагностични лаборатории.

Сред тестовете тук излизат и някои положителни. Ако в последствие колоноскопията открие рак, той вероятно ще е в начален стадий и човекът със сигурност има добри шансове да бъде излекуван. Извън кампанията цената на този тест е под 5 лева.

"Пренебрежимо евтин е тестът спрямо останалите консумативи и реактиви в лабораторията и е предназначен именно да такива скринингови кампании", каза д-р Недялко Калъчев - р-л на медикодиагностични лаборатории.

Бюджетът, който фондацията с лични средства заделя за тази кампания, е милион и половина лева.

Евтин, бърз и сигурен тест, освен добро здраве, може да спести стотици милиони за лечение. При това без проблем се финансира от касата. Всички условия за масов, непрекъснат и некампаниен скрининг, са налице. Тогава?

"Това е проблемът на наредбата за профилактиката, че този тест отсъства там. Което води до това, че хората нямат рефлекс да го изписват, да го назначават, да го пропагандират. В случая става дума за как да кажа убеждение, още повече че тестът не е свързан с боцкане. Става дума за фекална проба", обясни д-р Недялко Калъчев.

Въпреки че имунохимичният тест е наличен от години и всички знаят предимствата му, неясно защо той е отпаднал от профилактичния пакет, определен с наредба на здравното министерство. Освен това никой няма грижата да информира хората, пък дори и личните лекари, че тестът над 50 години е повече от препоръчителен.

"Ние в момента паралелно правим и кампания специално насочена към личните лекари, които инструктираме как да информират и как да насочат пациентите към този скрининг. Ние се опитваме да създадем един работещ модел, който в някакъв момент може да бъде лесно приложен от държавата", посочи Елена Джамбазова - Фондация "Лъчезар Цоцорков".

Освен за колоректален рак, здравната система не е виждала и скрининг за рак на белия дроб. Въпреки високото ниво пушачи и преоборудването с компютърни томографи. Необяснима е и липсата дори на идея за включванетои на по-достоверни тестове за рак на шийката на матката и възможност да се елиминира това заболяване въобще. Но от министерството на здравеопазването днес нямаше кой за отговори на въпросите ни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пак скандали за боклука в София: Заводът за преработка на отпадъци е заринат
Пак скандали за боклука в София: Заводът за преработка на отпадъци е заринат
България е първенец по поскъпване на месото в ЕС
България е първенец по поскъпване на месото в ЕС