НОВИНИ

Шефът на Трето РПУ - Пловдив остава в ареста с обвинение за укриване на видеозапис от катастрофа

bnt avatar logo
от БНТ
18:04, 27.05.2021 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Арестуваният шеф на 3-то районно управление в Пловдив получи ново обвинение. Според прокуратурата Самуил Хаджиев е скрил видеозапис от тежката катастрофа на Великден с три жертви и е осуетил наказателно преследване на причинителя Иво Лудия.

Хаджиев сега е с мярка задържане под стража за други тежки престъпления. Тази вечер Апелативният съд обяви, че има данни за това и потвърди решението на първата инстанция, като остави в ареста Самуил Хаджиев заедно с неговия подчинен Атанас Качаков и още двама цивилни, задържани при акцията на Вътрешна сигурност преди дни.

Досега обвиненията срещу Самуил Хаджиев бяха три - че се е приготвил да открадне половин тон марихуана от склад, че е оказвал натиск върху подчинена дознателка да изземе без нужда машини за обработка на тютюн и че не е съхранявал според правилата 50 броя патрони. Днес той се сдоби с четвърто обвинение за укриване на видеозапис от катастрофата на Великден, за да осуети наказателно преследване срещу Иво Даскалов, по прякор Лудия.

Близки на загиналите в катастрофата на Великден протестират пред Пловдивския съд

Тази сутрин Окръжна прокуратура в съобщение до медиите обяви, че на 10 май Самуил Хаджиев като полицейски началник е помогнал на Иво Даскалов – Лудия да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване.

Според наблюдаващия прокурор Хаджиев разпоредил на полицейски служител от Трето районно да изземе флашка с видеозаписи от видеокамери на автомивка и автосалон на Околовръстния път на Пловдив с пряка видимост към пътя.

Времевият отрязък на записите е след 22 часа на 2 май, когато се случи въпросната катастрофа и така видеоматериалите не са били приобщени към доказателствата за тежкия инцидент.

Един от адвокатите на Хаджиев - Димитър Марковски каза, че неговият подзащитен не е уведомен за новите обвинения и отношението на прокуратурата е нехуманно.

За пореден път между мерките прокуратурата си повдига обвинения, което е малко притеснително неправилно, неетично бих казал и нехуманно. Нека това да е крайният ми израз за нехуманно отношение към господин Хаджиев, каза Димитър Марковски, адвокат на Самуил Хаджиев.

От няколко дни Хаджиев е с бъбречна криза, но въпреки това дойде в съдебната зала. Той и неговият подчинен - оперативният полицай Атанас Качаков са обвинени, че са се приготвяли да откраднат половин тон марихуана от склад за съхранение на медицински коноп.

7 полицейски служители са задържани при акция в Пловдив. Арестуван е и шефът на 3 РПУ

На въпрос към адвокат Марковски дали лично началникът на Областната полиция Йордан Рогачев е разпоредил на Хаджиев да отидат до склада в село Болярци, защитникът Марковски отговори:

Какво разпореждане? Той получава оперативна информация, докладва я на главен комисар Рогачев, след което го взима, за да се уверят дали там действително има такова огромно количество наркотици. Поредният юридически нон сенс и абсурд. Аз не мога да си обясня при наличие на конкретно установените факти защо се правят изводи за престъпление.

Искаме изменение на мярката в по-лека - домашен арест, парична гаранция, дори домашен арест, основният аргумент е липса на доказателства за участие в деянието, заяви Росица Драгинова, адвокат на Даниел Димитров.

Другият полицай - Атанас Качаков е обвинен заедно с двама цивилни - Даниел Димитров и Симеон Иванов в отвличане и побой на дилър на наркотици.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров започва срещу американец на Ролан Гарос 2021
Григор Димитров започва срещу американец на Ролан Гарос 2021
Николай Младенов: Днешното примирие между Израел и "Хамас" реално прекратява огъня между двете страни
Николай Младенов: Днешното примирие между Израел и "Хамас" реално прекратява огъня между двете страни