НОВИНИ

Щабът: Нуждаещите се от болнично лечение са над 5000, легла има достатъчно (Обзор)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:10, 03.03.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Натиск върху лечебните заведения няма, има достатъчно свободни легла, а повишаването на заболеваемостта се дължи на британския вариант на вируса. Това беше докладвано на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб. Доставка на ваксини се очаква най-рано в началото на следващата седмица.

За последните две седмици заболеваемостта у нас нарасна до 287 на 100 000 души, нуждаещите се от болнично лечение са над 5000. Здравните власти обаче не отчитат натиск върху здравната система, тъй като в момента се разкриват допълнителни болнични легла. Според премиера Бойко Борисов страни със строги мерки имат същата заболеваемост като нас.

Бойко Борисов заяви: "18-ото ни място по заболяемост в Европа показва, че тактиката ни е правилна. На практика в България в момента работи всичко с изключение на нощните заведения, за които сме казали от първи април. Новият щам, британският, се разпространява много по-бързо. И да не бяхме ги отворили, пак така щеше да се разпространява, защото българите в голямата си част дори не спазват дистанцията, събират се, и РЗИ доста такива нарушения показа. Следващите две седмици ще са най-критични, но системата ни е подготвена, от 9 март трябва максимум да се ваксинират и трябва да удържим".

Според здравния министър ситуацията е под контрол.

"Очакваме новите дози ваксина в България, с които ще задоволим потребностите на българските граждани и ще увеличим хода на ваксинацията в страната", каза Костадин Ангелов.

България е изпратила за анализ 600 проби в Германия, за да очертае по-ясна картина на разпространението на новия британски вариант. Все още нито бразилският, нито южноафриканският вариант са установени у нас.

"Моят призив към българските граждани е да продължат да спазват мерките, за да може вълната, която ще преживеем, да е максимално под контрол и максимално ниска", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Българският лекарски съюз настоява 50% от пристигащите ваксини да бъдат предоставени на личните лекари, за да се обхванат уязвимите пациенти и възрастните хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец потрепери, но продължава за Купата
Лудогорец потрепери, но продължава за Купата
ЦСКА 1948 отстрани Ботев в Пловдив след драма с продължения
ЦСКА 1948 отстрани Ботев в Пловдив след драма с продължения