НОВИНИ

6,3 по Рихтер в Гърция и множество вторични трусове

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:49, 03.03.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Силно земетресение вся паника в централна Гърция. Трус със сила 6,3 по Рихтер разлюля централната част на страната, епицентърът е близо до град Лариса. Няма пострадали хора, но има нанесени материални щети. Земетресението беше усетено на места и у нас, включително в София, Пловдив и Кърджали.

Около 12.15 ч. земетресение със сила 6,3 по Рихтер разлюлява Централна Гърция. Епицентърът е на 24 км. северозападно от Лариса, на дълбочина 10 км. Следват десетки вторични трусове, част от тях със сила между 4 и 5.

Бедствието предизвика паника сред жителите на Лариса, които прекараха по-голямата част от деня на открито.

В този момент се провеждат и часове на наскоро завърналите се по класните стаи ученици.

"Земетресението продължи много дълго. Децата бяха в класната стая, следвахме инструкциите за подобни ситуации и ги изведохме от сградата. Налага се за днес да прекратим занятия и да ги изпратим по домовете им", споделя очевидка.

Трусът е усетен в голяма част от Северна и Централна Гърция, включително в столицата Атина. Няма пострадали хора, но има нанесени материални щети. Частично са срутени няколко сгради, има затрупани под отломките автомобили. В село Месохори се е наложило спасителен екип да се притече на помощ на възрастен мъж, чиято къща била сред разрушените.

Хеликоптери прелитат над засегнатите региони, а от турското външно министерство предложиха съдействие на своите гръцки колеги. Според сеизмолози, вторичните трусове ще продължат през следващото денонощие.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Разград издигнаха 9-метрово българско знаме
В Разград издигнаха 9-метрово българско знаме
Нов опасен нигерийски щам на коронавирус в Италия
Нов опасен нигерийски щам на коронавирус в Италия