НОВИНИ

Ще се обедини ли коалиционният съвет около обща позиция за РСМ?

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:06, 27.05.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Съветът на управляващата коалиция се събра на заседание тази вечер, на което основна тема се очаква да бъде европейската интеграция на Северна Македония.

Темата за членството на РСМ в Европейския съюз винаги е създавала напрежение в коалицията. След като се срещна с премиера Ковачевски в Рим, министър-председателят Кирил Петков даде заявка за коалиционен съвет, но и потвърди, че не се е обвързвал с никакви срокове и последното решение ще бъде на българския парламент.

Петков след срещата с Ковачевски: Не сме се обвързвали с никакви срокове, запазваме конструктивния тон

Премиерът настоява и за свикване на КСНС, защото смята, че по темата РСМ трябва да има съгласие не само между партиите в коалицията, но и от страна на опозицията. Засега обаче президентът не е дал сигнал, че ще има КСНС по темата.

Румен Радев: Очаквам коалиционният съвет тази вечер да отстоява българския интерес

Часове преди срещата от "Демократична България" и "Има такъв народ" заявиха, че на този етап Република Северна Македония няма готовност да започне преговори за ЕС.

"За съжаление, няма условия да се вдигне ветото. България има интерес да бъде заобиколена от съюзници, но не помагат нашите партньори от Македония. Кандидат вече е Украйна. Да не се получи така заради Македония да не влезе и Украйна. А знаете това колко е важно. Не знам защо президентът не казва нищо. Добре е да се чуят всички", смята Атанас Атанасов от "Демократична България".

Атанас Атанасов преди коалиционния съвет: Няма условия за вдигане на ветото

"Ще влезем с ясна и твърдя позиция на ИТН - няма да мръднем от нея. Тук мога да ви уверя, че трябва да се случи това - да отворят промяна в конституцията и там да запишат, че народът ни е с равни права. Има ясна позиция на всички партии, с изключение на един екип и един министър-председател, който водеше друга външна политика. Очаквам да разбера партньори ли сме в тази коалиция, еднолично ли се управлява държавата? Обратното броене на търпението е стартирало", коментира Станислав Балабанов.

Балабанов преди коалиционния съвет: Обратното броене на търпението е стартирало

Коментарите от Народното събрание също бяха подобни.

"Няма промяна в българската позиция, придържаме се към Рамковата позиция, декларацията на Народното събрание, Договора са добросъседство, разбира се, искаме да се спазва, това е", заяви Никола Минчев, председател на Народното събрание.

Единственото нещо, което може да промени позицията на БСП е изпълнението на договора от 2017 година, което на този етап не го виждаме, не го отбелязваме, коментира Георги Свиленски, председател на ПГ на "БСП за България".

На влизане в Министерския съвет част от коалиционните партньори заявиха, че очакват тази вечер да се разгледат и други важни теми като актуализацията на бюджета във връзка със справяне на кризите в страната.

Вижте повече в прякото включване

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български евродепутати участваха в пресконференция за бъдещето на ЕС в Скопие
Български евродепутати участваха в пресконференция за бъдещето на ЕС в Скопие
Размяна на реплики между премиера и депутат от ДПС
Размяна на реплики между премиера и депутат от ДПС