НОВИНИ

След референдумите: Очаква се Русия да обяви анексиране на четирите окупирани украински области

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:26, 28.09.2022
Чете се за: 04:15 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Очаквано резултатите от референдума в четирите украински области са със стойности близки до 100% в полза на присъединяване към Русия. Проруските сепаратистки лидери вече призоваха президента Владимир Путин за прием на териториите. Очаква се руският лидер да обяви анексирането в реч пред двете камари на парламента в петък. Киев и Западът заклеймиха допитванията като незаконни и опорочени.

Украйна определи Русия като престъпна държава, която краде нейна суверенна земя под прикритието на фалшив вот. На него бяха призовани повече от 4 милиона души, които живеят върху 15% от територията на Украйна. На Червения площад в Москва вече е издигната трибуна с гигантски екрани и лозунги "Донецк, Луганск, Запорожие, Херсон - Русия!". Руската дума приветства резултатите.

"Нека поздравим нашите братя, всички участвали във вота за присъединяване към Русия. Референдумите бяха проведени успешно", каза Вячеслав Володин - председател на Държавната дума на РФ.

Русия не контролира напълно четирите района, където се гласуваше. В случай, че те бъдат анексирани, сраженията и фронтовата линия ще се окажат на руска територия, поне от гледна точка на Москва. А това може да доведе до евентуален ултиматум към Киев и Запада.

"Няма да има референдум, ще има съд в Хага" - този лозунг в Запорожие посреща евакуирани украинци.

"Резултатите са оформени на хартия, но в действителност хората не гласуваха, активността не беше висока. Хората са силно против референдума, никой не желае присъединяване към Русия. Никой. Но при този натиск - хората са уплашени, страхуват се от всичко", каза Альона Сюрган, евакуирана от Херсонска област.

"Аз не гласувах, в нашето населено място почти всички се криеха и не искаха да гласуват", каза Денис, евакуиран от Херсонска област.

Съединените щати обявиха, че заедно с Албания, ще внесат в Съвета за сигурност на ООН резолюция, осъждаща референдумите в окупираните части на Украйна.

"Ако бъдат приети, фалшивите референдуми на Русия ще отворят кутия на Пандора, която не можем да затворим. Ако Русия предпочете да избегне отговорност тук, в Съвета, ще се обърнем към Общото събрание, за да изпратим недвусмислено послание към Москва. Светът трябва да се обедини и да защити Хартата на ООН", каза Линда Томас- Грийнфилд - посланик на САЩ в ООН.

Прилагането на Кримски сценарий ще означава, че няма за какво да се говори с настоящия президент на Русия, посочи украинският лидер Володимир Зеленски.

"Русия трябва да бъде изключена от всички международни организации. Ако това е сложно от процедурна гледна точка, участието ѝ трябва да бъде прекратено. Необходими са нови твърди санкции срещу Русия. Всяка анексия в съвременния свят е престъпление срещу всички държави, които държат на нерушимостта на границите", каза той.

Очаква се Западът да увеличи оръжейните доставки за Киев и да затегне още повече финансовите санкции срещу Москва, които и сега са най-строгите, налагани някога на голяма икономика в най-новата история.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист се връща в женския баскетболен шампионат с домакинство на Академик Пловдив
Рилски спортист се връща в женския баскетболен шампионат с домакинство на Академик Пловдив
Избягали норки нападат домашни животни в село Загоре
Избягали норки нападат домашни животни в село Загоре