НОВИНИ

Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:50, 25.04.2024
Чете се за: 01:22 мин.
По света
Слушай новината

Най-висшият съд в Ню Йорк отхвърли присъдата за изнасилване срещу бившия холивудски продуцент Харви Уайнстийн от 2020 г., дала начало на движението "Аз също". Случаят извади на показ предизвикателствата при търсенето на отговорност от силни и влиятелни мъже.

Апелативният съд на Ню Йорк реши, че съдията по делото на Уайнстийн е допуснал фатална грешка, като е допуснал показания на жени, че са били насилвани от подсъдимия, въпреки че техните твърдения не са част от повдигнатите обвинения.

Изходът е нов процес, обяви съдия от мнозинството за решението. 72-годишният Уайнстийн излежава 23-годишна присъда, като не се очаква незабавно освобождаване.

Той има и отделна 16-годишна присъда в Калифорния, където беше осъден миналата година за изнасилване през 2013 г. на актриса в хотел в Лос Анджелис. Уайнстийн отрича всякакви сексуални контакти без съгласие. Една от обвинителките му нарече днешното решение "институционално предателство". Районният прокурор на Манхатън трябва да реши дали да повдигне отново обвинение срещу бившия продуцент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Давид Иванов се класира за четири финала на европейското по спортна гимнастика за младежи
Давид Иванов се класира за четири финала на европейското по спортна гимнастика за младежи
Венеция въвежда такса за туристите
Венеция въвежда такса за туристите