НОВИНИ

След срещи със синдикатите: Партиите в НС предлагат увеличения на заплатите

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:03, 18.07.2023
Чете се за: 04:07 мин.
Политика
Слушай новината

Политическите партии предлагат увеличения на заплатите в бюджетния сектор. Различните формации са внесли предложения за определени сектори, които да бъдат подкрепени.

Увеличението на заплатите може да е за сметка на капиталовите разходи в същите ведомства, а малка част да бъде осигурена от по-високи приходи от ДДС. Досега финансовият министър е заявявал неколкократно, че депутатите могат да предлагат промени в бюджета, без обаче да променят рамката му.

ГЕРБ с предложения по бюджета между двете четения

Пред синдикалистите от “Подкрепа” от ГЕРБ-СДС са представили своите предложения за бюджета между двете четения, сред които увеличение на заплатите в МВР, министерството на отбраната, НОИ, БАН, държавните университети.

"Увеличаване на заплатите в Българската агенция за безопасност на храните, Изпълнителната агенция по горите, също там 8 милиона е предложението, което правим за двете агенции. По отношение на възнагражденията на Центъра за спешна медицинска помощ и РЗИ сме подготвили предложение, свързано с увеличаване на фонд работна заплата с 36 милиона лева", каза Теменужка Петкова - депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

ПП-ДБ ще проверят какви са възможностите за реализиране на част от предложения за увеличение на заплати.

"Като е трудно да съпоставим журналисти от БНР с пожарникари, полицаи с учители, но ще поискаме информация от Министерството на финансите какво би било възможно в тези ограничителни режими на дефицит, който заварихме на минус милиард и 200 милиона от служебния кабинет през май", посочи Венеция Нецова-Ангова - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

ДПС определиха поставените от синдиката проблеми на бюджетните институции като резонни

"Има искания за увеличение в почти всички бюджетни сфери и институтите, като започнем от сценичните изкуства и минем през приходните агенции. Ще запознаем групата с поставените теми. Не са малко сумите и са съвсем основателни тези теми, които бяха поставени. Надявам се, че поне частично от тях ще могат да намерят и решение в следващия бюджет", каза Халил Летифов - депутат от ПГ на ДПС.

БСП след срещата със синдикатите: Бюджетът трябва да претърпи корекции между първо и второ четене

БСП отчетоха съвпадение с исканията на синдиката. Отляво също са внесли промени между двете четения на бюджета.

"Става въпрос, че сме предложили безплатни лекарства за деца, увеличение на майчинството за втора година, за вдовишките надбавки, а що се касае до доходите и увеличение на заплатите сме в абсолютно пълно единодушие. Възможно е да има пари както от капиталови разходи, така и от нашето предложение за 4% дефицит", каза Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България".

След срещите президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че е умерен оптимист.

"Всички парламентарни групи без изключение, с някои нюанси, споделиха нашите притеснения за начина, по който са структурирани най-вече доходите в бюджета. Нашият апел към политиците е, ако те самите нямат идеи, които да съвпадат с това, което сме предложили, поне да не пречат на другите, които са ги направили в процеса на гласуването", посочи той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хоуп Соло пред БНТ: Видно е, че женският футбол се разраства
Хоуп Соло пред БНТ: Видно е, че женският футбол се разраства
Лудогорец е близо до привличането на швейцарски нападател
Лудогорец е близо до привличането на швейцарски нападател