НОВИНИ

БСП след срещата със синдикатите: Бюджетът трябва да претърпи корекции между първо и второ четене

Милена Кирова
от Милена Кирова
16:06, 18.07.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
бсп срещата синдикатите бюджетът претърпи корекции първо второ четене
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Бюджетът между първо и второ четене на всяка цена трябва да претърпи корекции по отношение доходите на определени групи хора. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с представители на КТ "Подкрепа".

Нинова посочи, че има голямо съвпадение на исканията на синдиката и предложенията на БСП.

"С удовлетворение ги информирахме, че част от нещата, които очакват да свършим вече сме направили и сме внесли предложение основно по увеличаването на доходите в държавните структури, където тези доходи не са актуализирани известно време, но ние сме направили нещо свръх това, което те представиха като искания".

ГЕРБ с предложения по бюджета между двете четения

БСП са предложили безплатни лекарства за деца, увеличение на майчинството за втора година и вдовишките надбавки. Социалистите са в пълно единодушие със синдикатите относно доходите и увеличението на заплатите, внесени са част от техните предложения.

"Те се забавиха през тези години, когато цените растяха и инфлацията растеше. Възможно е да има пари както от капиталови разходи, така и нашето предложение за 4% дефицит. Но аз споделих и пред колегите от синдикатите нашите опасения по отношение на два приходоизточника, които трябва да се изясни какво ще стане. Парите по Плана за възстановяване и устойчивост, които се очаква да влязат през октомври, ако не бъдат приети законите, дали този втори транш изобщо ще дойде е големият въпрос, защото той е предвиден в бюджета. И второто - да си решат разправията с парите от БЕХ и държавните дружества стоте процента дивидент. Господин Василев е предвидил 100 % дивидент, но май не среща подкрепа на съуправляващите от ГЕРБ-СДС, тоест няма да има мнозинство за това решение, а там са около милиард и половина приходи, предвидени, срещу които стоят разходи. Значи ако тези два приходоизточика не се реализират, ще е много трудно да се върже този бюджет. Затова ние очакваме между първо и второ четене прекрояване на бюджета".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анас Маздрашки отстрани №4 в схемата на европейското лично първенство по тенис за юноши и девойки до 18 г.
Анас Маздрашки отстрани №4 в схемата на европейското лично първенство по тенис за юноши и девойки до 18 г.
Продължава разследването на задържаната група автокрадци
Продължава разследването на задържаната група автокрадци